Yurt Dışına Kaçmaya Çalışırken Yakalanan İki Doktor Yargılanıyor

FETÖ'nün darbe girişiminin ardından meslekten ihraç edilen ve yasa dışı yolla Keşan'dan yurt dışına kaçma hazırlığındayken Keşan'da yakalanan doktorlar Demirel ve Eryonucu'nun yargılanmasına başlandı.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminin ardından meslekten ihraç edilen ve yasa dışı yolla yurt dışına kaçma hazırlığındayken Keşan'da yakalanan doktorlar Fatma Demirel ve Buket Eryonucu'nun yargılanmasına başlandı.

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, sanık yakınları ve avukatları katıldı. Edirne Cezaevinde tutuklu bulunan sanıklar Demirel ve Eryonucu, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemiyle duruşmaya bağlandı.

Ankara Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görev yaparken meslekten ihraç edilen sanık Eryonucu, '23 yıllık psikiyatri uzmanıyım. 15 Temmuz'dan sonra hayatımız değişti. 28 Temmuz'da meslekten ihraç edildiğimi Resmi Gazete'den öğrendim.' dedi.

Hakkındaki suçlamaları kabul etmeyen Eryonucu, sanık Fatma Demirel'in de 21 yıllık arkadaşı olduğunu ileri sürerek, şöyle devam etti:

'Fatma Demirel ile birlikte darbe girişiminden sonra stresli ortamdan uzaklaşmak ve kafa dinlemek için Enez'e gittik. Fatma Hanımın orada arkadaşı olduğu için orayı tercih ettik. Enez'i beğenmediğimiz için iki gün sonra Keşan'a gitmeye karar verdik. Keşan'dan İstanbul'a gitmek isterken otelde gözaltına alındık.'

Bireysel yatırımlarını faizsiz mevduatı olan bir bankada değerlendirmek için Bankasya'da hesap açtırdığını savunan Eryonucu, tahliyesini talep etti.

- FETÖ elebaşı Gülen'in doktoru ile görüşme

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi bölümünde 2012'den beri profesör kadrosuyla çalıştığını belirten sanık Fatma Demirel ise 'ByLock programını basından öğrendim, hiç kullanmadım. Telefon numarası bana ait ama yoğun çalışma tempomdan dolayı telefonumu çekmeceye bırakıyordum.' savunmasında bulundu.

Değişik bankalarda yatırım hesabı bulunduğunu ileri süren Demirel, 'Bankalardaki döviz ve altın hesaplarıma ya para yatırdım ya da para çektim. Hesaplarımda bunun haricinde bir hareketlilik yoktur.' dedi.

FETÖ elebaşı Gülen'in firari doktoru Tuncay Delibaşı ile aralarındaki telefon trafiği sorulan Demirel, Delibaşı ile yaptığı telefon görüşmelerinin mesleki konularda olduğunu öne sürdü.

Haziran 2016'da Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde ameliyat olduğunu belirten Demirel, şunları kaydetti:

'Ben 26 yıllık doktor, 15 yıllık öğretim görevlisiyim. Ciddi bir ameliyat geçirdim, hijyenik bir ortamda kalmam gerekiyor. Bulunduğum cezaevi şartları çok kötü, evimde sağlığımla ilgilenmek istiyor, tahliyemi talep ediyorum. İnsan kaçakçısı olduğu iddia edilen Mümin Bostancı ve Ecevit Binici'yi de tanımıyorum.'

Cumhuriyet savcısı, sanıkların üzerine atılı suçun vasfı ve kaçma şüphesi bulunduğu için tutukluluk halinin devamını talep etti.

Mahkeme Başkanı Oğuz Dik, sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

- 'Türkiye güvenilir bir ülke değil' notu

Edirne'nin Keşan ilçesinde, yasa dışı yollarla yurt dışına çıkış hazırlığındayken yakalanan sanıklar, FETÖ ile bağlantıları bulunduğu iddiasıyla meslekten ihraç edilmişti.

Sanık Eryonucu'nun üst aramasında biri iptal edilmiş iki pasaport, kredi kartları, sim kart, 4 bin 985 dolar, bin 750 avro, 110 lira, çizgisiz kağıt üzerine İngilizce, 'Türkiye'de 100 bin kişi işten atıldı' ve 'Türkiye'de durum çok karışık olduğu için güvenli bir ülke değil' yazılı not, Demirel'in üzerinde ise biri iptal edilmiş iki pasaport, 3 bin avro, 35 lira, flaş bellek ile sim kart ele geçirilmişti.
Kaynak: AA