Türk Makineleri İki Kıtada Birden Görücüye Çıktı

Makine ihracatçıları ABD ve Almanya'da katıldıkları fuarlarda tanıtım faaliyetlerini sürdürdü MAİB Başkanı Dalgakıran: 'Türk makinelerinin gücünü Avrupa'ya göstermek üzere katıldığımız fuarda önemli iş birlikleri geliştirdik'.

Makine İhracatçıları Birliği (MAİB), ABD ve Almanya'da katıldıkları fuarlarda Türk makine sektörünün tanıtım faaliyetlerini gerçekleştirdi.

MAİB'den yapılan açıklamada, Türkiye'nin makinecileri Las Vegas'ta gerçekleştirilen Con EXPO ve IFPE ile Leipzig'de düzenlenen Intec Leipzig 2017 fuarlarına katıldı.

Geçen yılı 13,4 milyar dolar ihracat gerçekleştirerek tamamlayan makine sektörü, fuarlara katılarak dış ticareti ayağa kaldıracak adımlar atmayı sürdürdü. İhracattaki kota ve engelleri minimize etmek için gelişmiş pazarlarla sürekli temas halinde olan MAİB üyeleri, fuarlarla gelişen yeni iş birlikleri sayesinde süre ve maliyet avantajı sağlayacak ilişkiler kuruyor.

- 'ABD'de etkin bir tanıtım faaliyeti gerçekleştirdik'

Açıklamada konuya ilişkin görüşlerine yer verilen MAİB Başkanı Adnan Dalgakıran, Dünya Ticaret Örgütü'ne üye ülkelerin üçte ikisinin onaylaması ile 2013 yılında Bali'de imzalanan Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması'nın geçen ay yürürlüğe girdiğini anımsatarak, bu anlaşma ile küresel düzeyde ticaret masraflarının yüzde 14 dolayında azalmasının ve küresel ticarete yılda 1 trilyon dolarlık bir katkı sağlanmasının öngörüldüğünü aktardı.

Dünya mal ticaretinin doğrudan etkileneceği bu süreçte atılacak adımların Türkiye gibi hızlı gelişmekte olan ülkelere önemli katkısının olacağını ifade eden Dalgakıran, ABD ve Avrupa ülkelerinde yaptıkları çalışmalarla kendilerinin de bu sürece katkı sağlamayı amaçladıklarını bildirdi.

Dalgakıran, endüstriyel yatırımlar ve lojistik imkanları ile ihracatçıların gözdesi olan ABD'nin bu yıl da makinecilerin gözdesi olduğunu kaydederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

'Makine ve ekipman sektörünün dünyadaki üçüncü büyük tedarikçisi olan ABD'de düzenlenen Con EXPO ve IFPE fuarları dünya genelinden binlerce katılımcıyı Las Vegas'ta ağırladı. Bu yıl 25 farklı ülkeden 2 bin 500'ün üzerinde firmanın katıldığı Con EXPO ile aynı alanda eş zamanlı gerçekleşen IFPE fuarını toplamda yaklaşık 125 bin kişi ziyaret etti. Türkiye'den ise bu iki fuara toplamda 21 firma iştirak etti. Temel yapı endüstrileri, asfalt, kum, beton, kazı, kaldırma, maden sektörlerinden firmaların da katılım gösterdiği fuarda Türkiye'nin makinecileri etkin bir tanıtım faaliyeti gerçekleştirdi.

ABD pazarında satılan makinelerin yüzde 40'ını ithal makineler oluşturuyor. Avrupa'nın en büyük 6. makine imalatçısı olarak ABD pazarındaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. ABD genelindeki potansiyel alt sektör ve eyaletlerin belirlenmesi konusundaki çalışmalarımız devam ediyor. Yurt içinde düzenlediğimiz pazar bilgilendirme toplantıları da ihracatçılarımızın bilgilendirilmesi konusunda önemli fırsatlar sunuyor.'

- 'Avrupa'ya gücümüzü gösterdik'

Dalgakıran, Leipzig'te gerçekleşen ve Avrupa'daki metal işleme endüstrisi için önde gelen fuarlardan olan INTEC'e de katıldıklarını belirterek, katılımcılara Türk makine sektörü hakkında bilgi verdiklerini kaydetti.

Fuarda Türkiye'nin Avrupa'ya toplam ihracatını artırmak için hazırlanan tanıtım materyalleri ile dokümanların katılımcılara dağıtıldığını anlatan Dalgakıran, şu bilgileri verdi:

'Türk makinelerinin gücünü Avrupa'ya göstermek üzere katıldığımız fuarda önemli iş birlikleri geliştirdik. Makinenin anavatanı Almanya'ya her yıl ortalama 2 milyar doların üzerinde ihracat yapıyoruz. Başta Almanya olmak üzere Avrupalı alıcılara makinelerimizin gücünü göstermeye çalışıyoruz. Bu yıl katıldığımız fuar, gerek katılımcı profili gerekse sahip olduğu ekonomik değer bağlamında oldukça hareketli geçti. Türkiye'nin uluslararası piyasalardaki temsiline destek vermeye devam edeceğiz.
Kaynak: AA