Tüketicilerin Ve Rekabetin Korunması Konferansı

Rekabet Kurumu Başkanı Torlak: 'Ülkemizdeki pek çok kurumsal şirketin ve kurumsallaşmayı önemseyen girişimcilerin özellikle rekabet hukuku bağlamında kendi ev ödevlerini doğru yapmaları bakımından daha gerçekçi adımlar attıklarını görebiliyoruz' 'Piyasalara rekabet olgusunun kazandırılması ve oluşan rekabet ortamının korunması kurumun en asli fonksiyonlarından birisidir'.

Rekabet Kurumu Başkanı Ömer Torlak, 'Ülkemizdeki pek çok kurumsal şirketin ve kurumsallaşmayı önemseyen girişimcilerin özellikle rekabet hukuku bağlamında kendi ev ödevlerini doğru yapmaları bakımından daha gerçekçi adımlar attıklarını görebiliyoruz.' dedi.

Torlak, Tüketici Haftası ve 15 Mart Dünya Tüketiciler Günü kapsamında İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) ile Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Derneğinin (TÜRDER) düzenlediği Uluslararası Tüketicilerin ve Rekabetin Korunması Konferansında yaptığı konuşmada, bu yıl Rekabet Kurumunun 20. yılının tamamlanmak üzere olduğunu belirtti.

Rekabet Kurumunun kurulduğu tarihten bu yana Avrupa Birliği (AB) müktesebatında kendi ev ödevini gayet iyi yaptığını ifade eden Torlak, 'Son yıllardaki AB İlerleme raporlarında rekabet politikası ve rekabet hukuku bağlamında Türkiye'nin puanı oldukça iyi.' diye konuştu.

Torlak, piyasalara rekabet olgusunun kazandırılması ve oluşan rekabet ortamının korunmasının kurumun en asli fonksiyonlarından biri olduğunu anımsatarak, şunları söyledi:

'Serbest piyasayı gönlümüz arzu ediyor ama kendi başına bırakılacak bir düzenleme olmadığını görebiliyoruz. Doğal bir piyasa işleyişinin olması beklentisi kimi zaman teşebbüslerin tek taraflı davranmasıyla kimi zaman ise uyumlu eylem yoluyla bozulabildiği görülüyor. Bu noktada piyasa ekonomilerinde işlerliğin sağlanması ve korunması için uygulanan ekonomik politikanın temel ve merkezi unsurunun rekabet olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla amaç, rekabet hukukunu bir araç olarak kullanıp işleyen piyasa mekanizmasını oluşturmaktır.'

Rekabet politikası ile tüketici politikasının etkin piyasaların işlemesi amacı doğrultusunda birbirine bağlı iki araç olduğunu aktaran Torlak, her iki tarafın da refahın sağlanmasıyla ilgili olduğunu söyledi.

Torlak, çok sayıda mal ve hizmet olmasının tercih bakınmadan daha fazla imkan mı sunduğu yoksa kafa karışıklığına mı neden olduğunun tartışıldığına dikkati çekerek, 'Tüketici politikası, tüketicilerin rasyonel ve etkin tercihlerde bulunmasını sağlamaya yardım eden, alıcı ve satıcı arasındaki bilgi asimetrisinin yanlış ve yanıltıcı reklam, anlaşılmayan ölçüsüz koşullar içeren sözleşmeler gibi hususlara yoğunlaştığını ve yoğunlaşması gerektiğini görüyoruz.' diye konuştu.

Rekabet Kurumu açısından son 5 yılın karar istatistiklerine bakıldığında, incelenen dosya sayısında bir gerileme olduğunu gördüklerini aktaran Torlak, 'Müzakereye açık bir konu olmakla birlikte, söz konusu trend kurumun geçmiş dönem faaliyetlerinin doğal sonucu olarak kabul edilebilir. Elbette bu konudaki takdir bireysel tüketiciler, piyasanın temel aktörleri ve girişimcilerin olacaktır.' şeklinde konuştu.

Torlak, piyasa sinyallerine bakıldığında verilen mesajların doğru anlaşıldığının görüldüğünü belirterek, 'Ülkemizdeki pek çok kurumsal şirketin ve kurumsallaşmayı önemseyen girişimcilerin özellikle rekabet hukuku bağlamında kendi ev ödevlerini doğru yapmaları bakımından daha gerçekçi adımlar attıklarını görebiliyoruz. Umarım ki bu gelişme ve büyüme daha nitelikli ve kaliteli bir şekilde devam edecektir.' dedi.

- 'Gümrük Birliği'nin güncellenmesi süreci çok önemli'

İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Genel Sekreteri Çiğdem Nas, tüketici haklarının Türkiye'nin AB süreci kazanımlarının başında geldiğini belirterek, AB'nin bir piyasa düzenini, ortak pazarı öngördüğünü, bu ortak pazarda üreticilerin, tüketicilerin ve diğer ekonomik aktörlerin haklarının korunmasının büyük önem arz ettiğini kaydetti.

Nas, Gümrük Birliğinin güncellenmesi sürecine değinerek, İKV olarak bu süreci faaliyetlerinin odağına yerleştirdiklerini, 30 ilde Gümrük Birliğinin güncellenmesiyle ilgili seminer düzenlediklerini söyledi.

Bir süredir AB ile olan ilişkilerde tıkanıklık yaşandığını anlatan Nas, şu an için ne Türkiye'deki ne de Avrupa'daki siyasi iklimin üyelik müzakereleri sürecinin devam etmesine imkan verdiğini söyledi.

Nas, son günlerde AB karşıtı havanın giderek gündemde üst sıralara yükseldiğini aktararak, 'AB ile olan ilişkilerimizi biraz duygusal reflekslerin ötesine taşıyarak daha rasyonel temele oturtmayı hedefliyoruz. Bunda Gümrük Birliğinin güncellenmesi süreci çok önemli rol oynayacak.' diye konuştu.

TÜRDER ve Kuzey Kıbrıs Türk Ticaret Odası Genel Başkanı Uğur Özgöker ise Tüketici Haftasının kutlandığını belirterek, bu toplantıda tüketicinin ve rekabetin korunması konusundaki gelişmelerle ilgili konuşulacağını kaydetti.

Konuşmaların ardından çeşitli paneller gerçekleştirildi.

Kaynak: AA