Tarımda Enflasyon Geriledi

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “Tarımda üretici fiyatları, kış şartlarına rağmen şubatta yüzde 1,36 geriledi” “Genel tüketici enflasyonunun yüzde 0,81, gıda ve alkolsüz içeceklerde fiyat artışının yüzde 0,84 olduğu bir ortamda tarımda üretici enflasyonunun gerilemesi, çiftçinin enflasyonun sorumlusu olmadığını göstermektedir”.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, şubatta tarım sektöründe enflasyonun eksiye düştüğünü belirterek, “Tarımda üretici fiyatları, kış şartlarına rağmen geçen ay yüzde 1,36 geriledi.” ifadelerini kullandı.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, geçen ay tarım ürünlerindeki fiyat artışının ocak ayına göre yüzde 1,36 gerilediğini, şubat itibarıyla yıllık enflasyonun yüzde 9,29, on iki aylık ortalamalara göre yüzde 3,19 olduğunu kaydetti. Buna karşın gıda ve alkolsüz içeceklerde şubatta enflasyonun yüzde 0,84 çıktığını, yıllık enflasyonun yüzde 8,72, on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5,51 düzeyinde gerçekleştiğini aktaran Bayraktar, tarımdaki üretici fiyatları endeksinin gerilerken, gıdada tüketici enflasyonunun ve genel tüketici enflasyonunun arttığını belirtti.

Tüketicide sadece giyim ve ayakkabı ile ev eşyası enflasyonunda düşüş yaşandığını hatırlatan Bayraktar, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Tarımda üretici fiyatları, tarla üretiminin en üst noktalara ulaştığı yaz aylarının yaşandığı dönemde düşmektedir. Bu dönemden çıkılınca, 2016 Eylül ayıyla birlikte yüzde 1,01’lik bir artış yaşanmıştı. Tarımda üretici fiyatları, aylık bazda ekim ayında yüzde 0,63, kasım ayında ise yüzde 1,85 azalmıştı. Tabii afetler yüzünden aralık ayında tarımda üretici fiyatları yüzde 3,51, ocak ayında ise yüzde 9,51 artmıştı. Genel tüketici enflasyonunun yüzde 0,81, gıda ve alkolsüz içeceklerde fiyat artışının yüzde 0,84 olduğu bir ortamda tarımda üretici enflasyonunun yüzde 1,36 gerilemesi çiftçinin enflasyonun sorumlusu olmadığını göstermektedir. Yaşanan tabii afetlere, sel felaketlerine, kar yağışlarına, fırtınalara, seralardaki hasara, üretim, depolama ve nakliyedeki sorunlara rağmen tarımda üretici fiyatlarının gerilemesi üreticimizi mağdur etmiştir.”

-Turunçgiller, tahıllar, çeltik ve hayvancılık ürünlerinde fiyatlar arttı

Şubat ayında en fazla fiyat artışının, artık üretim sezonunun sonlarına gelen turunçgillerde görüldüğünü belirten Bayraktar, “Turunçgillerde fiyatlar yüzde 10,40 arttı. Artış pirinç hariç tahıllarda yüzde 2,29, çeltikte yüzde 5,60, yağlı meyvelerde yüzde 2,76, içecek üretiminde kullanılan bitkisel ürünlerde yüzde 1,47, canlı sığırlar ve bunlardan elde edilen işlenmemiş sütte yüzde 1,63, koyun, keçi ve bunlardan elde edilen işlenmemiş süt ve yapağıda yüzde 1,27, canlı kümes hayvanları ve yumurtalarda yüzde 0,92, ormancılık ürünlerinde yüzde 8,35, balık ve diğer balıkçılık ürünlerinde yüzde 0,88 artış oldu.” ifadelerini kullandı.

Bayraktar, tabii afetlerin en fazla etkilediği, sebze, kavun-karpuz, kök ve yumrularda fiyatların yüzde 9,06 gerilediğini belirtti. Doğal afetlerin en fazla etkilediği sebzede, kavun-karpuz, kök ve yumrulardaki fiyat düşüşünün tarımda üretici fiyatlarının gerilemesinin en büyük sebebi olduğunu vurgulayan Bayraktar, lifli bitkilerde yüzde 1,40, ağaç çalı meyveleri ve sert kabuklu meyvelerde ise yüzde 3,06 fiyat düşüşü yaşandığını bildirdi.
Kaynak: AA