Siirt'te Bal Analiz Laboratuvarı Kurulacak

Siirt Üniversitesinin Dicle Kalkınma Ajansının desteğiyle kuracağı laboratuvarda, yörede üretilen balın kalitesi ve sahte ürünler tespit edilecek.

Siirt'te, yörede üretilen balın kalitesi ve sahte balın belirlenmesi için laboratuvar kurulacak.

Siirt Üniversitesinin (SÜ) Dicle Kalkınma Ajansına (DİKA) sunduğu 'Bal Analiz Laboratuvarının Alt Yapısının Güçlendirilmesi ve Bal Üreticiler Ağının Sektörel Kapasitesinin Geliştirilmesi Projesi' kabul edildi.

SÜ Merkez Araştırma Laboratuvarı Müdürü Ebru Akkemik AA muhabirine, proje kapsamında bal analiz laboratuvarı oluşturulacağını söyledi.

Akkemik, bu sayede üreticilerin, firma veya tüketiciler tarafından balda istenen bazı kalite parametrelerini daha hızlı ve ekonomik yolla, güvenilir şekilde belgelendireceğini belirtti.

Arı popülasyonuna ait viral hastalıklara yönelik araştırmalar yapılacağını da bildiren Akkemik, projenin, arı yetiştiriciliğinde hem verimin artmasına hem de daha kaliteli bal üretilmesine katkı sunacağını kaydetti.

Laboratuvarın Siirt'in yanı sıra çevre illere hizmet sunacağını dile getiren Akkemik, 'İzotop Oranı-Kütle Spektrometresi (IR-MS) cihazıyla balın sahte olup olmadığını analiz edebileceğiz. Çünkü çok hassas şekilde, balın sahte olup olmadığı hakkında kesin sonuç verebiliyor.' dedi.

Akkemik, 600 bin liraya satın alınan IR-MS cihazının, yaklaşık 2 ay içinde hizmete sunulacağını belirtti.

DİKA Siirt Koordinatörü Erdal Özçelik ise projenin, bal üreticilerinin rekabet gücünü artıracağını ifade etti.
Kaynak: AA