Maliye Bakan Yardımcısı Yavilioğlu Açıklaması

'Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin de başkanlık sisteminin de parlamenter sistemin de hepsinin ortak referansı demokrasidir. Yani halka seçtirmektir, halkın tercihlerini öncelemektir'

Maliye Bakan Yardımcısı Cengiz Yavilioğlu, 'Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin de başkanlık sisteminin de parlamenter sistemin de hepsinin ortak referansı demokrasidir. Yani halka seçtirmektir, halkın tercihlerini öncelemektir.' dedi.

Yavilioğlu, Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından düzenlenen 'Anayasa Değişikliği ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi' adlı konferansta yaptığı konuşmada, hükümet sistemi değişikliğini anlatırken halkın iradesinin somutlaşmış olduğu alana müdahalesini de anlattıklarını söyledi.

Geçmiş hükümet sistemiyle ilgili yaşanan sıkıntılardan bahseden Yavilioğlu, 'En yakını 28 Şubat. O dönemde olduğu gibi Refah-Yol hükümetinin içerisinden 58 milletvekili tehdit ve şantajlarla hükümetten alınmak suretiyle bir hükümet düşürülmüş oldu. Türkiye'de yaşanan bir olay bu.' dedi.

Yavilioğlu, halkın elinden alınan bu gücün halkın eline tekrar verilmesi için bir anayasa değişikliğinin yapıldığını belirterek, 'Bu anayasa değişikliği Meclisten geçti ve sizin önünüze getirilmiş oldu. Esasında halkın iradesinin üstünde başka bir iradeye izin vermemek, halkın hakemliğinden başka bir hakemliğe izin vermemek vardır. 'Halk ne derse ol olsun'u istemek vardır. Yani merkezinde halkın olduğu, geçmiş dönemlerde olduğu gibi başka mekanizmaların devreye giremeyeceği bir sistemin yeniden konulması ve bu sistemin kişiye, kuruma, azınlık bir kesime bağlı olmaksızın sistematik bir şekilde, bir sistem dahilinde, halk ve geleceğe devredilmesi mantığı vardır.' ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini de anlatan Yavilioğlu, şunları kaydetti:

'Milletvekillerinin halk tarafından seçilmiş olduğu yerde cumhuriyet tartışması yapılmaz, bu haksızlıktır. Vergiler tek merkezden yönetiliyor, eğitim siteminde bir farklılık yok, güvenlik güçlerinin yine tek merkezden organize edildiği sistem üniter yapılı bir rejim sistemi. Dolayısıyla rejim tartışmalarını doğru bulmuyoruz. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine karşı olanlar parlamenter sistemin referansının demokrasi olduğunu ama cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin referansının demokrasi dışı bir unsur olduğunu gündeme taşıyorlar, böyle bir algı yaratıyorlar. Oysa cumhurbaşkanlığı hükümet siteminin de başkanlık sisteminin de parlamenter sistemin de hepsinin ortak referansı demokrasidir. Yani halka seçtirmektir, halkın tercihlerini öncelemektir. Dolayısıyla bu algı baştan sona yanlış bir algıdır. Devlet sistemi rejim tartışmasında şunun altını özellikle çizerek söylüyoruz, 'Türkiye Cumhuriyeti milleti ve ülkesiyle bölünmez üniter bir devlettir' ve bu vasfı bu anayasa içerisinde geçmişte de olmadı, halihazırda yapılan bir tartışma da değildir. Böyle bir tartışmayı biz asla gündeme getirmiyoruz, getirmeyeceğiz.'

Konferansa Vali Davut Gül, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, diğer ilgililer, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Kaynak: AA