Köy Okulundaki Çocuklar Geleneksel Türk Tiyatrosu İle Tanıştı

Gümüşhane Gençlik Merkezi, Köse ilçesine bağlı Salyazı köyündeki ilk ve ortaokul öğrencilerini geleneksel Türk tiyatrosu ile tanıştırdı.

Köy Okulundaki Çocuklar Geleneksel Türk Tiyatrosu İle Tanıştı
Şehir merkezlerinde okuyan öğrenciler gibi kırsal kesimde okuyan öğrencilerin de sanatsal faaliyetlerden uzak olmaması gerektiğinden hareketle sanat yönetmeni Mesut Budak yönetiminde birçok etkinlik düzenleyen Gençlik Merkezi, Salyazı köyündeki çocuklara Hacivat-Karagöz gölge oyunu ve Pişekar-Kavuklu orta oyununu sahneledi.

Gösteriyi meraklı gözlerle izleyen çocukların mutluluğu dikkatlerden kaçmazken, Gümüşhane Gençlik Merkezi Müdürü Beytullah Cebel, geleneksel Türk tiyatrosuna ait tüm eserleri öğrencilere tanıtmak ve tiyatro geçmişime az da olsa ışık tutmak istediklerini söyledi.



Gençlik Merkezi bünyesinde bulunan tiyatro kulübünün sanat yönetmeni Mesut Budak’ın moderatörlüğünde birçok eser çıkarmak için çalıştığını kaydeden Cebel, “Son olarak Köse ilçemize bağlı Salyazı köyündeki İlk ve Ortaokulu’ndaki öğrencilerine geleneksel Türk tiyatrosuna ait gölge oyunu olarak adlandırılan Hacivat- Karagöz karakterleri ile orta oyunun temsilcileri Kavuklu-Pişekar ikilisini tanıtmaya çalıştık” dedi.

Tiyatro Kulübünün daha sonraki çalışmalarında Meddah gibi geleneksel Türk tiyatrosuna ait eserleri ortaya koymayı hedeflediğini söyleyen Cebel, bu tarz gösterileri Gümüşhane geneline yaymak istediklerini de sözlerine ekledi.

Sanat Yönetmeni Mesut Budak ise bu tarz etkinlikleri Gümüşhane merkezde ve ilçelerinde yapmak istediklerini, şehir merkezinde ki öğrenciler gibi kırsal kesimde okuyan öğrencilerin de sanatsal faaliyetlerden uzak olmaması gerektiğini dile getirerek, “Gelenek ve göreneklerimizi unutmamak adına geçmiş dönemimizde ki tüm oyunlarımızı hatırlatmak adına bu tarz etkinleri yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Gençlik Merkezi lideri Onur Yayla da Tiyatro kulübünde yetişmiş gençlerin Gümüşhane’nin köylerinde okuyan ve hiç tiyatro ile tanışmamış öğrenciler ile tanışarak, onlarla sanatsal faaliyetler gerçekleştirdiklerini söyledi.

Kaynak: İHA