Kolombiya'da Görev Yapan BM Gözlemcilerine Madalya

Kolombiya hükümeti ile FARC arasındaki ateşkeste görev yapan 60 kişilik Ateşkesi İzleme ve Doğrulama Mekanizması gözlemcilerine BM Özel Hizmet Madalyası verildi BM Kolombiya Misyon Şefi Arnault, silah bırakma sürecinin mayıs ayı sonlarına doğru neticelenmesinin öngörüldüğünü açıkladı.

Kolombiya hükümeti ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında imzalanan barış anlaşmasının uygulanmasında görev yapan Ateşkesi İzleme ve Doğrulama Mekanizması (MM&V) gözlemcilerine Birleşmiş Milletler (BM) Özel Hizmet Madalyası verildi.

BM Kolombiya Misyon Şefi Jean Arnault, tören sonrası basın mensuplarına yaptığı açıklamada, FARC'ın silah bırakma sürecinin sürdüğünü ve bu işlemlerin mayıs ayı sonuna doğru noktalanmasının öngörüldüğünü belirtti.

Kolombiya hükümetinin ve FARC'ın da bu konuda kararlı olduğunu ifade eden Arnault, 'En azından BM olarak biz bu doğrultuda çalışıyoruz.' dedi.

Süreçte yaşanan gecikmelerin ilk olmadığına dikkati çeken Arnault, yeniden ortaya çıkacak herhangi bir gecikmenin de kimseye sürpriz gelmeyeceğini, kimseyi de korkutmayacağını ifade etti.

Bogota'daki BM Kolombiya Misyonu merkezinde yapılan törene, Arnault, MM&V Gözlemciler Şefi General Javier Perez Aquino, Kolombiya hükümeti ve FARC temsilcilerinin yanı sıra gözlemci ülkeler, Arjantin, Bolivya, Şili, İspanya, Guatemala, El Salvador, Meksika, Norveç, Paraguay, Portekiz, Dominik Cumhuriyeti ile Uruguay'ın büyükelçileri ve resmi temsilcileri katıldı.

Törende ilk madalya General Aquino'ya, BM Kolombiya Misyon Şefi Arnault tarafından takıldı. Diğer 60 gözlemci, madalyalarını kendi ülkelerinin büyükelçi ve temsilcilerinden aldı.

Kolombiya hükümeti ve FARC arasında yapılan barış anlaşmasının silah bırakma aşaması 1 Mart'ta resmen başlamıştı.

Taraflar arasında 2 Ekim 2016'da imzalanan ilk barış anlaşması halk oylamasına götürülmüş, yaklaşık 13 milyon Kolombiyalının sandık başına gittiği referandumda yüzde 50,24 'hayır' sonucu çıkmıştı.

Küba'nın başkenti Havana'da yeniden masaya oturan tarafların uzun görüşmelerin ardından 12 Kasım 2016'da vardığı yeni barış anlaşması, 24 Kasım 2016'da Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ile FARC lideri Rodrigo Londono tarafından imzalanmıştı.

Nüfusu 48 milyonu aşan Latin Amerika ülkesi Kolombiya'da yarım yüzyıldan fazla süren iç savaş, 260 bine yakın kişinin hayatını kaybetmesine ve 6 milyondan fazla kişinin göç etmesine neden olmuştu.
Kaynak: AA