İzmir'deki 'Askeri Casuslukta Kumpas' Davası

FETÖ/PDY üyelerinin sahte delil üreterek kumpas kurdukları iddialarına ilişkin 10'u tutuklu 68 sanığın yargılandığı davada sanık ve müştekiler ifade verdi.

İzmir'deki askeri casusluk soruşturmasında, 'Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY)' üyelerinin sahte delil ürettiği iddialarına ilişkin 10'u tutuklu 68 sanığın yargılandığı davada sanık ve müştekiler ifade verdi.

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ve Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kayıt alınan duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz yargılanan bazı sanıklar, müşteki ile taraf avukatları katıldı.

Tutuklu sanık Gökay Ersel Gülek, soruşturma sırasında Bilişim Suçları Büro Amirliğinde görevli olduğunu belirtti, hakkındaki suçlamaları kabul etmediğini ifade etti.

Gülek, kanunsuz emir almadığını iddia ederek, 'Alsam da yapmam. Devletin işleyişine ve kurallarına sadakatle bağlıyım. Kanunsuz hiçbir şeyin altına imza atmadım. Terörist nitelemesini gösterecek hiçbir bulgu yoktur.' dedi.

Telefonunda 'ByLock' tespit edilmesine ilişkin ise Gülek, uygulamayı kullanmadığını ileri sürdü.

Müşteki Narin Korkmaz ise sanıkların kendisine kurduğu kumpas sonucu 26 ay tutuklu kaldıktan sonra beraat ettiğini belirterek, sanıklardan şikayetçi oldu.

Korkmaz, beraat ettiği 'Askeri Casusluk' davasında 357 masum insanın suçsuz yere yargılandığına dikkati çekerek sanıklar tarafından 2 yıl takip edildiğini kaydetti.

Telefon konuşmalarının dinleyenler tarafından bazı yerlerinin kesilerek kendisine suçlama yöneltmek için uygun hale getirildiğini savunan Korkmaz, telefonda konuştuğu arkadaşının 'Çamaşırlar birikti, evdeysen sana getireyim' ifadesindeki 'çamaşır' kelimesinin 'poşet poşet belge getirecek2 gibi yansıtıldığını söyledi.

Bu nedenle hakkındaki dinleme kararının uzatıldığını ifade eden Korkmaz, 'Madem arkadaşım poşet poşet belge getiriyor. Onu niye almıyorsunuz.' dedi.

Suçu olmadığı için beraat ettiğini belirten Korkmaz, 'Başımı yastığa koyduğumda vicdanım rahat. Ben bu insanlar yüzünden paranoyak oldum. Psikolojik olarak kendimi güvende hissetmiyorum. Bu insanlar benim tüm hayatımı mahvetti. Hepsinden şikayetçiyim.' diye konuştu.

Tutuklu sanık Yaser Özoğlu'nun Korkmaz'a yönelttiği sorular sırasında Korkmaz'ın ve avukatının soruların özel hayata yönelik ve amaç dışı olduğuna dair itirazları nedeniyle kısa süreli tartışma yaşandı.

Askeri Casusluk davasında örgüt üyesi olarak yargılanan ve beraat eden müşteki Ali Hakan Durukan, Gülhane Askeri Tıp Akademisinde (GATA) profesörlüğe atandıktan birkaç gün sonra gözaltına alındığını dile getirdi.

FETÖ'nün kendi adamlarını GATA'ya yerleştirmek için profesörlüğünün engellenmeye çalışıldığını dile getiren Durukan, sanıklardan şikayetçi olduğunu belirtti.

Müşteki Ender Saim ise hakkındaki soruşturmanın başladığı dönemde askeri liselerde matematik öğretmenliği yaptığını belirterek, 'Birilerini rahatsız etmişim ki bu davaya monte edildim. Bize kumpas kuranların cezalandırılmasını istiyorum. Aile olarak ciddi sarsıntı yaşadım.' dedi.

- Dava ve iddianame

'Askeri gizli bilgi ve belge bulundurma' iddialarına ilişkin İzmir Emniyet Müdürlüğüne 10 Ağustos 2010'da gelen ihbar e-posta üzerine başlatılan ve aralarında muvazzaf askerlerin de bulunduğu 357 sanık ve üst düzey askeri yetkili, devletin gizli bilgi ve belgelerini yabancı istihbarat servislerine vermekle suçlanmıştı. İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi, şubat ayında tüm sanıkların beraatine hükmetmişti.

Sahte deliller üretilerek kumpas kurulduğu iddiaları üzerine başlatılan soruşturmada 25 kişi tutuklanmış, 5 zanlı ise daha sonra tahliye edilmişti. Soruşturmaya ilişkin İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ve Fetullah Gülen'in bir numaralı sanık olarak yer aldığı 68 sanıklı iddianame İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmişti.

İddianamede, sanıklar hakkında Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddeleri kapsamında, 'silahlı terör örgütü kuruculuğu, yöneticiliği, üyeliği, örgüt faaliyetleri kapsamında devlet ve ülkenin bütünlüğünü bozmak, hukuka aykırı kişisel verileri kaydetmek, iftira, kamu görevlisinin resmi evrakta sahteciliği, kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek ve yaymak, özel hayatın gizliliğini ihlal, suç delillerini yok etmek, gizlemek, değiştirmek ve suç uydurmak' gibi suçlamalar yer alıyor.

24 Haziran'da görülen duruşmada 2. Ağır Ceza Mahkemesi, aralarında eski İzmir Emniyet Müdürü Ali Bilkay'ın da bulunduğu 8 kişi hakkında tahliye kararı vermişti. Böylece dosyada tutuklu sayısı 12'ye inmişti. 26 Ağustos'ta görülen duruşmada ise tutuklu sanık Yasin Çakmak'ın tutuksuz yargılanmasına karar verilerek Fetullah Gülen hakkında tutuklama kararı çıkartılmıştı.

Kaynak: AA