HDP Muş Milletvekili Çelik Açıklaması

'AİHM, bir mahkumun ailesinden kilometrelerce uzakta tutulmasını açık işkence saydı'.

HDP Muş Milletvekili Burcu Çelik, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) Rusya açısından verdiği bir karara atıfta bulunarak, 'AİHM, bir mahkumun ailesinden kilometrelerce uzakta tutulmasını açık işkence saydı.' dedi.

Çelik, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, yurt genelinde son iki yıldır cezaevlerinde hak ihlallerinin yaşandığını, çözümsüzlük noktasında açlık grevlerinin devam ettiğini öne sürdü.

Cezaevlerinde bulunan mahkumların OHAL uygulamalarından kaynaklı kısıtlamalarla karşı karşıya kaldığını, bu durumun da işkence halini aldığını iddia eden Çelik, 'Yakın zamanda AİHM çok önemli bir karar açıkladı. Rusya açısından alınan bir karar. Ancak bu tüm ülkeler açısından geçerli olacaktır. AİHM, bir mahkumun ailesinden kilometrelerce uzakta tutulmasını açık işkence olarak saydı. Biz bu kararı göz önüne alırsak binlerce insanın şu an Türkiye'de işkenceye maruz bırakıldığını söyleyebiliriz.' ifadesini kullandı.

Çelik, mahkumların taleplerinin dinlenmesi ve yaşanan sorunların Meclis çatısı altında çözüme kavuşmasının önemine değindi.

Daha önce tartışmalar nedeniyle hükümet tarafından geri çekilen Ceza İnfaz Kurumları Güvenlik Hizmetleri Kanun Tasarısı'nın yeniden gündeme getirilmek istendiğini öne süren Çelik, tasarının Genel Kurul gündemine yeniden getirilmesi durumunda yine hayır diyeceklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA