Gümrük Muhafazadan Afyon Sakızı Operasyonu

Gümrük ve Ticaret Bakanlığına bağlı Gümrük Muhafaza Ekiplerince son bir ayda yapılan operasyonlar kapsamında toplam 120 kilo afyon sakızı, tırın içerisine gizlenmiş vaziyette ülkeden çıkarılmaya çalışılırken yakalandı.

Gümrük Muhafazadan Afyon Sakızı Operasyonu
Afyon sakızı genellikle İran’dan giren boş tırların dingil ve aks kısımlarının zula tabir edilen gizli bölgelerine ülke içerisinde yerleştiriliyor ve zehir yüklü tırlar, Batı sınır kapılarından ve limanlardan çıkarılarak Avrupa’ya ulaştırılmaya çalışılıyor. Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğünün afyon sakızı kaçakçılığı ile mücadele çalışmaları kapsamında, İran’dan giriş yapan tüm araçlar Gümrük Muhafaza Ekiplerince yakın takibe alınıyor ve riskli görülenler, ülkeyi terk etmeden X-Ray taramasına yönlendiriliyor. Araçların dış aksamına gizlenen maddelerin bulunmasında ise narkotik dedektör köpekler önemli rol oynuyor.

Bu kapsamda, İran’dan Fransa’ya gitmek üzere Pendik Limanı Ro-Ro sahasına gelen İran vatandaşı S.A. idaresindeki Tır şüphe üzerine aramaya tabi tutuldu. Narkotik dedektör köpekler Füli ve Madzi marifetiyle yapılan aramada, dedektör köpeklerin dorse ile tekerleklerin birleştiği dingil kısmına tepki aşırı tepki verdiği görüldü.

Söz konusu bölgenin açılması üzerine, naylon ile ambalajlanmış vaziyette 60 kilo afyon sakızı ele geçirildi. Pendik Limanı’nda gerçekleşen bir başka olayda, yine narkotik dedektör köpeklerin İran uyruklu H.A. idaresindeki bir tıra aşırı tepki vermesi üzerine, aracın dış aksamına gizlenmiş 50 kilo afyon sakızı ele geçirildi.

İpsala Sınır Kapısı’nda gerçekleşen olayda, Türkiye’den çıkış yapmak üzere gümrük sahasına gelen, İran uyruklu H.J. idaresindeki Tır, X-Ray taramasına sevk edildi. Taramada şüpheli yoğunluk tespit edilmesi üzerine detaylı incelemesinin yapılması için İpsala Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekiplerince arama hangarına alınan tırda narkotik dedektör köpeği Nixie marifetiyle yapılan aramada, tır çekicisinin filtre borusunun içerisine gizlenmiş yedi adet şüpheli paket görüldü.

Paketlerdeki maddeden alınan numunenin narkotik madde tespit cihazları ile analiz edilmesi sonucu, maddenin afyon sakızı olduğu belirlendi. Olayda ele geçirilen afyon sakızı yaklaşık 8 kilo.

2 ton uyuşturucu yakalandı

İlgili Başsavcılıklar nezdinde olaylara ilişkin soruşturma devam ederken 2017 yılı başından bu yana Gümrük Muhafaza ekiplerince, sınır kapıları ve ülke içi operasyonlarda ele geçirilen uyuşturucunun 2 tona yaklaştığı bildirildi.

Kaynak: İHA