Erzurum'daki FETÖ/PDY Üyeliği Davası

İlk duruşmadaki savunmasında evinde ele geçirilen 1 doların gelin arabasından dağıtıldığını öne süren tutuklu sanık eski öğretmen Aksan'ın 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar hapis istemiyle yargılanmasına devam edildi.

Erzurum'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) üyesi olduğu öne sürülen eski öğretmen Bilgihan Aksan'ın yargılanmasına devam edildi.

Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan yargılanan tutuklu sanık Bilgihan Aksan ile avukatı Volkan Morkoç katıldı.

Sanık Aksan, savunmasında, öncelikle 1 doların hiç bir özel anlamının olmadığını belirterek, 'Zaten bulunduğu yer bellidir. Açıkta ve masa üstünde bulunmuştur. ByLock kullandığım iddia ediliyor ama kesinlikle kullanmadım. Hata olduğunu düşünüyorum. İçeriği araştırılırsa kullanmadığım ortaya çıkacaktır.' ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet savcısı esas hakkındaki mütalaasında, yargılama sonucu sanıkta FETÖ/PDY üyeleri tarafından kullanılan 'ByLock' programının varlığı, aramada ele geçirilen 1 doların mevcut olması, Aktif Eğitim Sendikasına üye olunması, Bank Asya'daki hesap hareketlerinin varlığı ve telefon görüşmelerinin varlığı ve niceliği ile suçunun sabit olması nedeniyle 'silahlı terör örgütünü üye olmak' suçundan cezalandırılmasını ve tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi.

Sanık avukatı Morkoç, esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma yapabilmek amacıyla ek süre talep etti.

Mahkeme heyeti, sanık avukatının ek süre talebini kabul ederek sanığın tutukluluk halinin devamına karar verip duruşmayı erteledi.

- İddianameden

Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, meslekten ihraç edilen öğretmen Bilgihan Aksan'ın, FETÖ/PDY elebaşı Fetullah Gülen'in bereket ve işlerin yolunda gitmesi amacıyla örgütün üst düzey konumundaki kişilere gönderdiği '1 dolar'dan bulundurduğu ve örgütün finans kaynağı olan Asya Katılım Bankasına düzenli olarak para yatırdığı anlatılıyor.

Aksan'ın, örgüt ile ilişkili kişilerle sık sık görüşmeler yaptığı belirtilen iddianamede, sanığın örgütle ilişkili Aktif Eğitim Sendikasının da üyesi olduğuna işaret ediliyor.

İddianamede, Aksan'ın 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

- 1 doların gelin arabasından dağıtıldığını iddia etmişti

Bilgihan Aksan, ilk duruşmada polisin araması sırasında evinde ele geçirilen '1 dolar'ın kızına ait olduğu ileri sürmüş, 'Evimde ele geçirilen para kızıma ait. Bu para kızımın dayısının düğününde gelin arabasından dağıtıldı. Bu paranın herhangi bir özelliği yoktur. Piyasadan alınmış sıradan paradır.' savunmasını yapmıştı. Sanık Aksan, Bank Asya'yı faizsiz banka olduğu için tercih ettiğini belirterek, 'Bank Asya'da yaklaşık 15 yıldır hesabım var. 17-25 Aralık sürecinden sonra da hiç para yatırmadım. Bankada altın hesabı açtırmadım, bireysel emeklilik yaptırmadım ve kredi kartını bile kullanmadım. Hesabımı da 2016 başlarında kapattım.' ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: AA