Darbe Girişimi Sanığının 'Kandırıldık' Savunması

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı şüpheli olduğu 270 sanıklı davanın görülmesine devam edildi Savunma yapan eski Amfibi Deniz Piyade Tugayı Tabur Komutanı Yarbay Özsoy: 'Darbe planından önceden haberi olan eski tugay komutanı Yıldız, darbe niyetini bizden gizlemiştir. Bize kumpas kuruldu, kandırıldık'

İzmir'de Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında 270 kişinin yargılandığı davaya ilişkin duruşmada tutuklu sanık eski Amfibi Deniz Piyade Tugayı Tabur Komutanı Yarbay Arif Özsoy, örgüt tarafından kendilerine kumpas kurulduğunu ve kandırıldıklarını iddia etti.

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı şüpheli olduğu davanın görülmesine devam edildi. Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü'ndeki salonda İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince görülen duruşmaya, bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları katıldı.

Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kaydedilen duruşmada tutuklu sanık Özsoy, iddianamede yer alan 'iznini yarıda keserek göreve başladığı', 'müştekiler tümamiraller Aydın Şirin ile Hasan Nihat Doğan'ın derdest edilerek Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığına götürülmesi emrini uygulayan subaylardan olduğu' ve 'darbeye teşebbüste etkin olarak rol aldığına' ilişkin suçlamalar hakkında savunma yaparak, hakkındaki iddiaların gerçek dışı olduğunu söyledi.

İzindeyken İstanbul'a gittiğini, 13 Temmuz'da tutuklu sanık eski Amfibi Deniz Piyade Tugayı Komutanı Tuğamiral Halil İbrahim Yıldız'ın talimatıyla ve tutuklu sanıklar Ramazan Gencer ile Alican Özcan'ın kendisini aramasıyla İzmir'e döndüğünü öne süren sanık Özsoy, iznini kendisinin sonlandırmadığını, tugay komutanının bu emrine uymak zorunda olduğunu savundu.

FETÖ'nün darbe girişiminden önceden haberi olmadığını, kendisine o gece özel bir görevin verilmediğini iddia eden Özsoy, 'Askeri birlikteki Deveboylu tesislerine gittiğimizde Tümamiral Şirin de bize doğru geliyordu. Şirin, gayet sakin ve rahat bir şekilde araca bindi. Bu sırada onun koluna dahi girmedim. Çiğli'ye intikal sırasında bize olumsuz bir tepki göstermedi. Bu esnada İzmir'de darbe girişimine ilişkin herhangi bir olayla da karşılaşmadık. Kurmay Albay Ramazan Elmas'ın (tutuklu sanık eski Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığı Kurmay Başkanı) amiralleri komutanlığa almasının ardından oradan ayrıldık.' ifadelerini kullandı.

- 'Bize kumpas kurularak kandırıldık'

Ankara ve İstanbul'daki olaylara ilişkin haberleri televizyondan gördüğünü, bunun üzerine makam odasına gittiği tutuklu sanık Yıldız'ın eski İzmir Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya ile görüştüğünü, bazı emniyet mensuplarının birliğe gelerek kendilerini gözaltına alacağını söylemesinin ardından teslim olduklarını kaydeden Özsoy, savunmasına şöyle devam etti:

'Suç kastıyla hareket etmedim, darbeye destek verecek bir eylemde bulunmadım. Darbe planından önceden haberi olan tugay komutanı Yıldız, darbe niyetini bizden gizlemiştir, bize söylememiştir. Bize kumpas kuruldu, kandırıldık. Yıldız, mahkemede verdiği ifadesinde bunu itiraf etmiştir, pişman olduğunu söylemiştir. Güneydoğu'da terörle mücadele eden yaklaşık 400 kişilik komandoya komutanlık eden bir yarbay olarak darbe planı içerisinde olsaydım onları kullanırdım, izne yollamazdım. Ayrıca örgüt üyesi olsaydım darbe planı önceden bana bildirilirdi.'

- 'ByLock nasıl ortaya çıktı bilmiyorum'

Örgütün şifreli haberleşme programı ByLock'u kullanmadığını iddia etmesi sonrası Mahkeme Başkanının Ağustos 2014'te yüklenen ve kullanılan uygulamayı hatırlatması üzerine Özsoy, 'Bu telefon hattını yaklaşık 10 yıldır kullanıyorum. Örgütle bağlantılı olan ByLock'u kullanmadım, bu nasıl ortaya çıktı bilmiyorum.' dedi.

Mahkeme heyeti, oturuma öğle arası verdi.

- İddianame

İzmir'de FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında İzmir Cumhuriyet Savcısı Berkant Karakaya tarafından hazırlanan bin 300 sayfalık iddianame, İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmişti.

İddianamede, Fetullah Gülen'in 'birinci' şüpheli olduğu 267 sanığa 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, silahlı terör örgütüne üye olma, TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs' suçlamaları yöneltilmişti.

Daha sonra hazırlanan ek iddianameyle 3 kişinin daha dosyaya ilave edilmesiyle sanık sayısı 270'e yükselmişti.

Yargılananlar arasında tamamı Türk Silahlı Kuvvetlerinden ihraç edilen, 'Yurtta Sulh Konseyi'nce Manisa ve İzmir'de sözde 'sıkıyönetim komutanı' ilan edilen tutuklu sanıklar Ege Ordusu Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Memduh Hakbilen, NATO Kara Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Salih Sevil, Bornova 57. Topçu Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmed Nuri Başol, Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanı Tuğamiral Halil İbrahim Yıldız, Foça Batı Görev Grup Komutanı Tuğamiral Yaşar Çamur, Hava Teknik Okulları Komutanı Tümgeneral Ahmet Cural, Ulaştırma Personel ve Eğitim Komutanı Tümgeneral Mustafa İlter, İstihkam Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tuğgeneral Osman Nadir Saylan, Ege Deniz Bölge Komutanı Tuğamiral Süleyman Manka, Hava Eğitim Komutanlığı Kurmay Başkanı Tuğgeneral Veyis Savaş ile Gaziemir Hava Sınıf Okulları Komutanı Tuğgeneral Ersal Ölmez de bulunuyor.
Kaynak: AA