CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Köse Açıklaması

'Hollanda'da yaşanan, bizim Bakanımıza karşı yapılmış olan hareket bir ayıptır. Bu ülkenin Bakanına, milletvekiline karşı hiç kimsenin böyle bir davranışta bulunmaya hakkı yoktur' '(Halk oylaması) Cumhuriyetimize, demokrasimize, ülkemizin geleceğine sahip çıkmanın onuru ve en doğal hakkımız olan direnme hakkımızla bu sisteme 'hayır' diyoruz'

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Köse, Hollanda'nın skandal tavrına ilişkin, 'Hollanda'da yaşanan, bizim Bakanımıza karşı yapılmış olan hareket bir ayıptır. Bu ülkenin Bakanına, milletvekiline karşı hiç kimsenin böyle bir davranışta bulunmaya hakkı yoktur.' dedi.

Köse, partisinin Çorum İl Başkanlığını ziyaretinde, Türkiye için hiç uygun olmayan bir dönemde anayasa değişikliğinin görüşülmesini yanlış bulduğunu, Türk milletinin 16 Nisan'daki halk oylamasında anayasa değişikliğini değil, rejim değişikliğiyle ilgili karar vereceğini önü sürdü.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle ilgili değerlendirmede bulunan Köse, 'Bu sistem hak ve özgürlüklerin tek bir kişiye verileceği bir sistemdir. Yapılmak istenen parlamenter demokratik sistemin ortadan kaldırılması girişimidir. Bu değişiklikle cumhurbaşkanı yasama, yürütme ve yargı yetkilerini tümüyle kendi üzerine almaktadır. Böylece demokratik rejimin en önemli özelliği olan kuvvetler ayrılığı ilkesi yok edilmektedir. Oysa ki gerçek demokratik başkanlık sisteminde güçlü olan kuvvetler ayrılığı ilkesidir.' ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin olağanüstü bir dönemde bulunduğunu, koşulların anayasa değişikliği için asla uygun olmadığını iddia eden Köse, şunları kaydetti:

'Getirilmek istenen sistem, cumhuriyetin kurucu değerlerine karşı yapılan bir saldırıdır. Hakların güvence altına alınmadığı, güçler ayrılığının belirlenmediği bir toplumda hukukun üstünlüğü ilkesinin tarihe karışacağını bildiğimiz için biz bu sisteme 'hayır' diyoruz. Hataların, eksiklerin, yanlışların sadece demokrasi rejiminde ve özgür bir meclis kurulduğunda olabileceğini düşündüğümüz için getirilmek istenen sisteme biz 'hayır' diyoruz. Cumhuriyetimize, demokrasimize, ülkemizin geleceğine sahip çıkmanın onuru ve en doğal hakkımız olan direnme hakkımızla bu sisteme 'hayır' diyoruz. 17 Nisan'da hayırlı bir sabaha uyanmak dileğiyle.'

Köse, bir gazetecinin, Hollanda'nın Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'ya yönelik skandal tavrına ilişkin görüşünü sorması üzerine, yaşananların hakaret ve ayıp olduğunu söyledi.

'Hollanda'da yaşanan, bizim Bakanımıza karşı yapılmış olan hareket bir ayıptır. Bu ülkenin Bakanına, milletvekiline karşı hiç kimsenin böyle bir davranışta bulunmaya hakkı yoktur.' diyen Köse, şunları kaydetti:

'Öncelikle bunu kabul ederim ancak devletler arasında bir protokol imzalanmışsa, biz de ülke olarak bu protokole uymak durumundayız. Problem, protokole uymayıp ülkeyi bu duruma düşürmek. Bu da mevcut iktidarın düşünmesi gereken bir konudur. Aslında ülkeler arasında bir protokol imzalanmış. Bu protokolü imzalayan kişi mevcut Cumhurbaşkanı. Yani hem bu protokol imzalayacaksınız hem de bunu ihlal edeceksiniz. Bu son derece yanlış bir şey. Türkiye Cumhuriyeti'ni dış ülkeler nezdinde bu duruma düşürmeye hiç kimsenin hakkı da yoktur haddi de değildir.'
Kaynak: AA