'Bizim Çiftlik' İçin Yer Tahsisi Bekleniyor

Tire Süt Kooperatifi tarafından, ineklerin tek merkezde toplanarak süt üretim maliyetinin düşürülmesi amacıyla hazırlanan, 'Bizim Çiftlik Projesi'nin hayata geçirilebilmesi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının mera vasfını yitirmiş bazı alanları kooperatife tahsis etmesi bekleniyor Tire Süt Kooperatifi Başkanı Eskiyörük: 'Proje kapsamında yapılacak entegre tesiste hayvanlar için barınak, sağımhane, revir ve doğum odasının yanı sıra laboratuvar, idari bina, eğitim salonları, dezenfeksiyon çukurları, yürüyüş yolları, biyogaz tesisi ile seralar bulunacak' 'Mera komisyonu toplanacak ve kararını verecek. Eğer yer tahsis edilirse devrim olacak bir proje. Küçük işletmeleri bir araya getirelim, onları kümelendirelim. Bizim yol haritamız bu olmalı'

AHMET BAYRAM - Tire Süt Kooperatifince, ilçedeki süt ineklerinin tek merkezde toplanarak üretim maliyetlerinin düşürülmesi ve daha sağlıklı koşullar yaratılması amacıyla hazırlanan 'Bizim Çiftlik Projesi'nin hayata geçirilebilmesi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının mera vasfını yitirmiş bazı alanları kooperatife tahsis etmesi bekleniyor.

Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, günlük ortalama 2 bin tona yakın sütün üretildiği Tire'de ineklerin tek merkezde toplanarak sağlıksız hayvancılık şartlarının ortadan kaldırılması ve üretim maliyetlerinin düşürülmesi için 4 yıl önce 'Bizim Çiftlik' adıyla bir proje hazırladıklarını söyledi.

Proje ile ineklerin kurulacak bir sitede toplanmasının hedeflendiğini anlatan Eskiyörük, 'Proje kapsamında yapılacak entegre tesiste hayvanlar için barınak, sağımhane, revir ve doğum odasının yanı sıra laboratuvar, idari bina, eğitim salonları, dezenfeksiyon çukurları, yürüyüş yolları, biyogaz tesisi ile seralar bulunacak.' dedi.

- 'Köylerimiz pırıl pırıl olacak'

Eskiyörük, Türkiye'de büyükbaş süt hayvancılığının yüzde 70'inin 1-9 hayvan sayısına sahip küçük aile işletmelerinde yapıldığına dikkati çekerek, 'Bunların kendi başlarına sürdürülebilirliği sağlamaları çok zor. Bizim Çiftlik Projesi'nde bir anlamda 'ineklerin TOKİ'sini' oluşturduk. Üretimi köyün dışına çıkararak köylerimizi pırıl pırıl yapacağız. Organize hayvancılıkla seralar yapıp, hayvanların dışkılarından enerji üreterek köye ayrıca gelir sağlayacağız. Ekonomik ve sosyal açıdan sürdürülebilir bir gelecek hazırlamak istiyoruz.' ifadesini kullandı.

Proje ile köylerin daha yaşanılır hale geleceğini vurgulayan Eskiyörük, şunları kaydetti:

'Böylece gençlerimizi de köyde tutabiliriz. Projemiz hazır, sadece yer konusunda sorunumuz var. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına başvurduk, devletimizin bize yer tahsis etmesini bekliyoruz. Bölgemizde mera vasfını kaybetmiş çok alan var. Bu alanların kooperatiflere tahsis edilmesini, projemizin desteklenmesini istiyoruz, ancak kooperatif olurlarsa küçük işletmeler kendilerini koruyabilir.

Tire'de belirlediğimiz birkaç nokta için Bakanlığın ilgili birimleriyle görüştük. Mera komisyonu toplanacak ve kararını verecek. Kooperatiflere bu tahsis yapılabiliyor. Eğer yer tahsis edilirse devrim olacak bir proje. Tarımı şirketler yapmasın, küçük işletmeleri bir araya getirelim, onları kümelendirelim. Bizim yol haritamız bu olmalı. Bu projeden olumlu sonuç alınacağına inanıyorum.'
Kaynak: AA