AİHM'den Sığınmacı Kararı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, iki sığınmacının Macaristan tarafından sınır bölgesinde 23 gün alıkonularak Sırbistan'a sınır dışı edilmesinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olduğuna karar verdi Macaristan sığınmacılara tazminat ödeyecek.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Macaristan'ı, sınır dışı ettiği sığınmacılara tazminat ödemeye mahkum etti.

AİHM, 1980 ve 1983 Bangladeş doğumlu iki kişinin 15 Eylül 2015'te Yunanistan, Makedonya ve Sırbistan'ı geçerek Macaristan'a sığınmaları ve burada 23 gün tutulduktan sonra sınır dışı edilmeleri hakkında yapılan başvuruyu karara bağladı.

Mahkeme, Macar yönetiminin, iki sığınmacıyı 23 gün dışarıya kapalı bir sınır bölgesinde tutarak Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) özgürlük ve güvenlik hakkını düzenleyen 5. maddesini ihlal ettiğine karar verdi.

Mahkeme ayrıca Macaristan'ın AİHS'in işkence yasağı ve etkili başvuru hakkını düzenleyen 3 ve 13. maddelerini de ihlal ettiğine hükmetti. Kararda Macar yönetiminin Sırbistan'ı, 2015 Temmuz ayına kadar, sığınmacıların geri gönderilmeleri konusunda 'güvenli ülke' kapsamında değerlendirmediği fakat bu tarihte yapılan değişiklikle güvenli ülke statüsüne aldığı belirtildi.

Bunun da sığınmacıları sınır dışı edebilmek için başvurulan bir yöntem olduğu ve sığınmacıların hayati tehlikeye atıldığı kararına varıldı.

Mahkeme ayrıca Macaristan'ın başvuru sahiplerine ayrı ayrı 10 bin avro manevi ve 8 bin 705 avro maddi tazminat ödemesine hükmetti. Karar, eğer itiraz edilirse üç ay içerisinde AİHM Büyük Daire'ye taşınabilecek.

Macaristan'a sığınma başvurusunda bulunan İlyas ve Ali isimli 2 sığınmacı, başvurularının ardından Macar yönetimi tarafından Röszke sınır geçiş bölgesinde 23 gün barınaklarda alıkonulup Sırbistan'a sınır dışı edilmişti.

Macaristan yönetimi, geçen yaz sınırdaki 8 kilometrelik alanda yakalanan sığınmacıların iltica başvurusunu kabul etmeden tel örgülerden sınır dışına çıkarmayı sağlayan düzenlemeyi uygulamaya geçirmişti.

Sığınmacıları engelleme konusunda tartışmalı kararlar alan Macar parlamentosu, son olarak 7 Mart'ta tüm sığınmacıların sistematik bir şekilde gözaltında tutulmalarını sağlayan tasarıyı kabul etmişti.
Kaynak: AA