ADÜ Rektörü Bircan, İzmir'de YÖK Başkanı Saraç'la Görüştü

Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cavit Bircan, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç’ın katılımlarıyla İzmir’de düzenlenen “Sağlık Söyleşileri” etkinliğine katıldı.

ADÜ Rektörü Bircan, İzmir'de YÖK Başkanı Saraç'la Görüştü
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlık Binası Konferans Salonu’nda gerçekleşen etkinliğe, YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, ADÜ Rektörü Prof. Dr. Cavit Bircan, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Kasman ve bölge üniversiteleri rektörlerinin yanı sıra, çok sayıda davetli katıldı.

Programdaki konuşmasına son günlerdeki gündem konusu Hollanda’nın tavrına ilişkin değerlendirme yaparak başlayan Prof. Dr. Saraç, “Yaşanan tüm dayanaksız ve nezaketsiz bu engellemeleri, uygulamaları ve şiddeti, Türk akademisi adına kınıyoruz” dedi.

YÖK Başkanı Saraç, konuşmasının devamında araştırma merkezlerinin sürdürülebilirliğinin önemli olduğunu belirterek, Türkiye’de milyarlarca lira harcanarak kurulan birçok merkezin sürdürülebilir çalışmalar yapılamadığı için atıl durumda olduğunu söyledi.

Sağlıkta Ar-Ge’nin öneminin arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Saraç, “2006 yılında Ar-Ge merkezlerinde çalışan personel sayısı 54 bin 400 iken, 2013’te 100 bine ulaştı. 2023 yılı için Ar-Ge’de çalışan tam zamanlı personel sayısının 220 bini bulması hedefleniyor. YÖK olarak 102 bin doktora bursları programını başlattık. Bu YÖK tarihinde ilk ve yepyeni proje, sıradan bir doktora projesi değil. 2 bin araştırmacı yetiştirmek istiyoruz. Bu kişiler araştırma merkezleri ve özel sektör Ar-Ge bölümlerinde çalışacaklar. Araştırmanın ruhuna inanan güçlü bir nesil yetiştirmek istiyoruz.” dedi.

“Araştırma Üniversitelerine Teşvik Veriyoruz”

Türkiye’deki 176 üniversitenin tamamının her konuda yetkin araştırma merkezi olmasını beklemediklerini belirten Prof. Dr. Saraç, “7 milyon 300 bin öğrenci üniversitelerimizde eğitim almakta, bu anlamda Avrupa’da sayısal olarak ikinci büyük ülkeyiz. Araştırma yapan üniversitelere ihtiyaç var. Bu nedenle YÖK olarak bölgesel misyon farklılıkları ile yürüyen üniversiteler olabileceği gibi araştırma üniversitelerine teşvik veriyoruz.” diye konuştu.

Yakın bir süreç içerisinde Yükseköğretim Kurulu’nun önemli yetkilerini, idari ve mali açıdan kendisinden bağımsız, Kalite Kurulu adıyla bir kurula nakledeceklerini belirten Prof. Dr. Saraç, “YÖK’ün eğitime ve araştırmalara dair almış olduğu kararların sonuçlarını değerlendiren bağımsız bir kurulun varlığı söz konusu olacak.” diyerek sözlerine son verdi.
Kaynak: İHA