'36. İstanbul Film Festivali', 5 Nisan'da Başlıyor

Festival boyunca, dünya sinemasının en yeni örneklerinden kült eserlere, usta yönetmenlerin son filmlerinden yeni keşiflere, 21 bölümde 61 ülkeden 207 yönetmenin 203 eseri sunulacak İKSV Genel Müdürü Taner: '36. İstanbul Film Festivalinin düzenlenmesinde büyük katkıları olan Kültür ve Turizm Bakanlığına, Sinema Genel Müdürlüğüne, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Beşiktaş ve Beyoğlu belediyelerine de buradan teşekkürlerimi iletiyorum. Bir festival, çok kolay olmuyor'

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen, '36. İstanbul Film Festivali', 5 Nisan'da sinemaseverlerle buluşacak.

The Marmara Hotel'de düzenlenen tanıtım toplantısına katılan İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, İKSV'nin 2017'de düzenleyeceği ilk festivalin film festivali olduğunu belirterek, 'Çok zengin bir festival. Bu yıl özellikle Köprüde Buluşmalar platformunu çok önemsiyoruz. Çünkü İstanbul Kalkınma Ajansının bu platforma, bu sene güzel bir desteği oldu.' dedi.

Taner, öğrenciler için hayata geçirilen projelere de değinerek, şunları söyledi:

'Eczacıbaşı Topluluğunun desteğiyle başlattığımız ve bin üniversite öğrencisine İKSV etkinliklerinde kullanabilecekleri 250 lira değerinde İKSV Kültür Sanat Kart hediye ettiğimiz bir proje var. Bu proje, çok büyük ilgi gördü. Biz de buradan yola çıkarak, öğrencilerin kültür sanat etkinliklerine erişimini arttırmak için yapmamız gereken daha çok şey olduğunu fark ettik ve bu konuda bir çalışma yaptık. Bu çalışmanın ilk örneklerini de İstanbul Film Festivalinde göreceğiz. Bir yenilik var. Öğrencilere, hafta içi gündüz seanslarında yararlanabilecekleri 1 liralık öğrenci biletleri sunmamız. Bu öğrenciler için çok muazzam bir şey. Öğrencilerin, böylece festivale erişimlerini arttırmayı ve onları festivalde daha çok görmeyi bekliyoruz.'

Bu yıl festivalin ana sponsoru olmadığına işaret eden Taner, şöyle konuştu:

'Kamu kurumlarının festivale etkisi, bu sene önemli ölçüde artıyor. 36. İstanbul Film Festivalinin düzenlenmesinde büyük katkıları olan Kültür ve Turizm Bakanlığına, Sinema Genel Müdürlüğüne, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Beşiktaş ve Beyoğlu belediyelerine de buradan teşekkürlerimi iletiyorum. Bir festival çok kolay olmuyor.'

- 61 ülkeden 203 film gösterilecek

İstanbul Film Festivali Direktörü Kerem Ayan da festival programının yoğunluğuna dikkati çekerek, 'Festivallerin varlık amacı, sinema. Sinema da hep beraber seyredilir. Lumiere kardeşlerin Du Grand Cafe'deki ilk gösterimlerinden bu yana hep böyle oldu.' ifadelerini kullandı.

Festival kapsamında, konuk yönetmen ve oyuncuların katılımıyla gerçekleştirilecek sohbetler, konserler ve özel etkinliklerin düzenleneceğini de aktaran Ayan, Altın Lale Uluslararası Yarışma, Altın Lale Ulusal Yarışma, FACE Sinemada İnsan Hakları Yarışması, Ulusal Belgesel ve Ulusal Kısa Film Yarışması'nda yer alacak filmleri açıkladı.

Gülin Üstün ise yöneticisi olduğu 'Köprüde Buluşmalar' bölümünde, bu yıl 12. kez, Türkiye ile komşu ülkelerden yapımcı, yönetmen ve senaristlerle, uluslararası sinema profesyonellerini bir araya getireceğini belirtti.

Toplam 203 film gösteriminin yapılacağı festivalde 21 bölümde 61 ülkeden 207 yönetmenin eserleri seyredilebilecek. Festivalde, dünya sinemasının en yeni örneklerinden kült eserlere, usta yönetmenlerin son filmlerinden yeni keşiflere ve gizli hazinelere, 186 uzun metrajlı ve 17 kısa film, seyirciyle buluşacak.

- Sir Ian McKellen'a festivalin 'Onur Ödülü' verilecek

Sinemaya gönül ve emek veren isimlere takdim edilen Sinema Onur Ödülleri, bu yıl Yeşilçam'ın en üretken senaristlerinden Barış Pirhasan, oyuncular Selma Güneri ve Macit Koper ile görüntü yönetmeni Çetin Tunca'ya takdim edilecek. 'Sinema Emek Ödülü'ne ise Kasım 2016'da hayatını kaybeden eğitmen ve sinefil Mithat Alam layık görüldü.

Ödüller 4 Nisan'da gerçekleştirilecek açılış töreninde verilecek.

'Richard III', 'Gods and Monsters', 'Yüzüklerin Efendisi' serisi ve 'X-Men' filmlerindeki rolleriyle akıllara kazınan, sinemanın sevilen oyuncularından Sir Ian McKellen, festivalin 'Onur Ödülü'nü alacak. McKellen, Richard III'ün Beyoğlu Atlas ve Kadıköy Rexx'teki gösterimleriyle, Boğaziçi Üniversitesindeki festival sohbetinde, hayranlarıyla bir araya gelecek.

'Türk Klasikleri Yeniden' projesi kapsamında bu yıl Ömer Kavur'un, Yusuf Atılgan'ın romanından uyarladığı 'Anayurt Oteli', Groupama ve İstanbul Film Festivali iş birliğiyle restore edilerek, sinemaya yeniden kazandırıldı. Yapımından 30 yıl sonra yeniden beyaz perdede sunulacak filmin gala gösterimi, 10 Nisan'da TİM Maslak Show Center'da gerçekleştirilecek.

Film gösterimleri, Beyoğlu'nda Atlas Sineması, Beyoğlu Sineması, Pera Müzesi ve İtalyan Kültür Merkezi, Nişantaşı'nda Cinemaximum City's, Levent'te Cinemaximum Kanyon ve Kadıköy'de Rexx Sineması'nda yapılacak.

- 'En iyi Film'e 150 bin lira verilecek

Uluslararası Yarışma'da festivalin büyük ödülü Altın Lale'yi kazanan yönetmen ile Türkiye'de dağıtımını üstlenecek firmaya 10'ar bin avro, Jüri Özel Ödülü’nü kazanacak filmin yönetmenine ise 5 bin avro verilecek.

Avrupa Konseyi işbirliğiyle 11 yıldır dünyada sadece İstanbul Film Festivali’nde verilen FACE Avrupa Konseyi Sinemada İnsan Hakları Yarışmasında, 10 bin avro para ödülü sunulacak.

Ulusal Yarışma'da Altın Lale Ödülü için, yapımı 2016-2017 sezonunda tamamlanan 12 film yarışacak. En İyi Film 150 bin lira, En İyi Kadın ve En İyi Erkek Oyuncu ise 10'ar bin lirayla ödüllendirilecek.

Onat Kutlar anısına verilecek Jüri Özel Ödülü'nü kazanan filmin yapımcısına 50 bin lira verilecek. En İyi Yönetmen ödülünü kazanan isme ise 50 bin lira, yapımcı Seyfi Teoman anısına verilen Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü'nü kazanan filmin yönetmenine de 30 bin lira takdim edilecek.

Festival, 15 Nisan'da sona erecek.
Kaynak: AA