Yargıtay, Kardeşlerin Öldürülmesine Verilen Cezayı Az Bulup Kararı Bozdu

İzmir’in Bornova ilçesinde, yaklaşık 6 yıl önce park yeri kavgası nedeniyle 2 kardeşi öldürdükleri iddiasıyla 36’şar yıl ceza alan 2 sanığa, verilen cezayı az bulan Yargıtay 1. Dairesi, kararı bozdu. Dava, yeniden görülmeye başlandı.

Bornova’da kahvehane işleten Ahmet Okutulmuş (31) ile kardeşi Veysel Okutulmuş (24), bir ay önce aynı mahallede oturan ve kahvehane müşterileri de olan kokoreççi Cihangir B. ile park yeri meselesi yüzünden tartıştı. Bu olayın ardından 26 Mayıs 2011 gecesi kahvehaneye gelen Cihangir B. ile iki kardeş arasında yeniden tartışma çıktı. Tartışmanın büyümesiyle dışarıya çıkan taraflar, kahvehanenin arkasındaki otoparkta kavgaya tutuştu. Bu arada iki tarafta silahlarını çekince taraflar arasında kovalamaca başladı.

İki kardeşe kurşun yağdıran Cihangir B., Okutulmuş kardeşleri öldürdü. Olaydan sonra yürütülen soruşturmada, cinayet zanlısı Cihangir B. ve cinayete azmettirdiği ileri sürülen Tolga B. polis ekiplerince yakalanıp tutuklandı.

Sanıklar ceza aldı, avukatları ceza indirimi için temyize götürdü. Daha sonra sanıklar, İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesinde “Kasten öldürme ve bu suça azmettirme”, “Kasten öldürmeye yardım”, “Kasten öldürmeye teşebbüs “ ve “Genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması” suçlarından yargılandı. Yargılamanın sonunda sanıklar Tolga Y., ve Cihangir B., tahrik indirimleri uygulanarak 36’şar yıl hapis cezası verildi.

Sanıkların avukatları, tahrik indiriminin yeterince uygulanmadığı ve müvekkillerinin daha az ceza almaları gerektiğini belirtip kararı temyiz etti.

Haksız tahrik indirimine bozma

Dosyayı inceleyen Yargıtay 1.Ceza Dairesi, maktuller Ahmet ve Veysel, yönünden sanık Tolga’ya, yine Ahmet yönünden sanık Cihangir’e yönelik herhangi bir haksız hareketin bulunmadığı gözetilmeden, sanıklar hakkında haksız tahrik hükümlerinin uygulanması nedeniyle eksik ceza verildiğinden bu yönde yerel mahkemenin kararının bozulmasına ve sanıklara bozma gerekçesinde belirtildiği gibi üst sınırdan ceza verilmesi gerektiğini belirtip kararı bozdu.

Avukatlar bozma kararına uyulmamasını istedi

Yargıtay 1.Ceza Dairesinin cezayı bozma kararının ardından, dava bugün tekrar görülmeye başlandı. İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, tutuklu bulunan Tolga Y., ile avukatları Ufuk Mansuroğlu, Hadi Genc katılırken Denizli D Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda tutuklu bulunan Cihangir B., SEGBİS ile duruşmaya katıldı.

Sanık Cihangir B., daha önce verdiği ifadesini tekrarladığını belirtti.

Sanık Tolga Y., “Daha önce verdiğiniz cezaya saygı duydum, daha sonra vereceğiniz cezaya da saygı duyuyorum. Yargıtay’ın kararına katılmıyorum. CMK’un 102.maddesi gereğince tutukluluk süremin 5 yılı geçmemesi gerekmektedir. Bununla ilgili çok sayıda emsal kararda vardır. Hatta bir gazete haberini de sunuyorum. Takdir mahkemenizindir. Ben tahliyemi talep ediyorum.Daha önceki ifademi tekrar ediyorum “ dedi.

Sanıkların avukatları Hadi Genç ve Ufuk Mansuroğlu, “Biz mahkemenizce yargıtay bozma ilamına uyulmamasını, direnilmesini talep ediyoruz. Yargıtay bozma kararının isabetsiz olduğunu düşünüyoruz. Mahkemenin kararı daha isabetlidir. Zira mahkemenizce tahrik hükümleri ilk kararda irdelenmiş, sanıklar ve maktul arasındaki olay irdelenmiş ve tahrik hükümlerinin aynı olay kapsamında sanıklar ve eylem yönünden ayırt edilmeksizin uygulanması gerektiğini, bu nedenle mahkemenizin önceki kararına bu yönden bozma kararı veren Yargıtay1. Ceza Dairesinin kararına uyulmamasını talep ederiz” dedi.

Mahkeme heyeti, Yargıtay 1.Ceza Dairesinin bozma kararına uyulmasını, sanıkların tutukluluk halinin devamına, duruşmayı da karar vermek üzere ileri bir tarihe erteledi.
Kaynak: İHA