Uluslararası Uyuşturucu Kontrol Kurulu 60. Toplantısı

BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi Başkanı Fedotov: 'Koordinasyon mekanizmalarını güçlendirerek, gelişmiş teknolojilerin uyuşturucu kaçakçıları tarafından kullanılmasını önlemeyi ve yasa dışı finans akışını durdurmayı hedefliyoruz'.

Birleşmiş Milletler (BM) Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) Başkanı Yury Fedotov, uyuştucuya karşı mücadelede, gelişmiş teknolojilerin uyuşturucu kaçakçıları tarafından kullanılmasının önlenmesi ve yasa dışı finans akışının durdurulması için koordinasyon mekanizmalarının güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Avusturya'nın başkenti Viyana'da başlayan Uluslararası Uyuşturucu Kontrol Kurulu 60. Toplantısı'na, UNODC Başkanı Yuri Fedotov'un yanı sıra BM İyi Niyet Elçisi Tayland Prensesi Bajrakitiyabha Mahidol ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Başkanı Dr. Margaret Chan katıldı.

Fedotov, burada yaptığı konuşmada, UNODC olarak illegal uyuşturucu ile mücadele ederek, 2030 yılı sürdürülebilir kalkınma hedeflerine yarımcı olmak ve dünya genelinde barış ve güvenliğin tesis edilmesine katkı sağlamak istediklerini dile getirdi.

Dünya genelinde UNODC'un yasa dışı uyuşturucuya karşı verdiği mücadeleyi anlatan Fedetov, üst düzey uyuşturucu kaçakçılarının kanun karşısına çıkartılmasında birçok ülkeye yardımcı olduklarını, hukuk ve sağlık alanlarında yapılan ortak çalışmalarla, düşük seviyeli suçlara yönelik alternatif yöntemleri desteklediklerini dile getirdi.

Fedotov, UNODC'un küresel, bölgesel ve ülke programlarıyla, oluşturduğu ağlar sayesinde uyuşturucuya bulaşmış ülkeler ve organizasyonlar ile ana uyuşturucu rotası arasındaki ilişkilerin tesbit edilebildiğine dikkati çekerek, 'Koordinasyon mekanizmalarını güçlendirerek, gelişmiş teknolojilerin uyuşturucu kaçakçıları tarafından kullanılmasını önlemeyi ve yasa dışı finans akışını durdurmayı hedefliyoruz.' dedi.

UNODC'un dünya genelinde oluşan yeni tehlikelere karşı uluslararası kuruluşlarla birlikte hareket ettiğini belirten Fedotov, yayımlanan bir raporda, sentetik afyon, fetanil ve benzerlerinin toplum sağlığını tehdit ettiğinin bildirildiğini anlattı.

Fedetov, alternatif ilerleme için hedef sadece koka, afyon ve kenevir ekimini sınırlandırmak değil, aynı zamanda sosyal ve ekonomik açıdan zor şartlarda olan çiftçilerin durumunun iyileştirmesi gerektiğine dikkati çekti.

Bu yıl yayımlanacak dünya uyuşturucu raporuna da değinen Fedetov, BM Güvenlik Komisyonu ve tüm uluslararası toplumu kaygılandıran, uyuşturucu sorunu, uluslararası organize suçlar, rüşvet, illegal finans ve silah ticareti, terörizm arasındaki bağı ele alan konsept oluşturulacağını dile getirdi.

Dört gün sürecek organizasyona farklı ülkelerden bin 500 delegenin katılacağı duyurulurken, 100 yan etkinliğin yanı sıra birçok serginin de yapılacağı bildirildi.

Bu arada, toplantı kapsamında Türk Yeşilayı da 2 etkinlik düzenleyecek.
Kaynak: AA