Tam 1 Yıl Oldu!

Ankara’nın en merkezi noktalarından olan Kızılay’da 38 kişinin hayatını kaybettiği, 19’u ağır 125 kişinin de yaralandığı terör saldırısının üzerinden bir yıl geçti.

Tam 1 Yıl Oldu!
Ankara’nın Çankaya ilçesinde 13 Mart 2016 günü saat 17.45’te Kızılay Meydanı üzerinde Güvenpark metro girişinin bulunduğu noktada gerçekleştirilen ve 38 kişinin hayatını kaybettiği, 19’u ağır 125 kişinin de yaralandığı saldırının üzerinden bir yıl geçti. Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinden geldiği öğrenilen bomba yüklü otomobilin asıl hedefinin Güvenpark’taki çevik kuvvet polislerinin olduğu nokta olduğu, ancak bomba yüklü olduğunun fark edilmesi ve ateş açılması sonucu Atatürk Bulvarı üzerindeki belediye otobüsüne çarparak patlatıldığı kaydedilmişti. Olayın failleri Seher Çağla Demir ve Özgür Ünsal, bölgedeki MOBESE kameralarından tespit edilmişti. Saldırıyı üstlenen TAK örgütü, saldırının 2015-2016 Şırnak çatışmaları sırasında birkaç evin bodrum katında meydana gelen ölümlerin üzerine gerçekleştiğini belirtmişti. İçişleri Bakanlığından saldırıya ilişkin yapılan açıklamada, saldırganlardan Seher Çağla Demir’in 2013’ten itibaren bölücü terör örgütü PKK’ya mensup olduğu ve daha sonra Suriye’ye giderek YPG kamplarında eğitim aldığı ifade edilmişti.

55 ŞÜPHELİDEN 43’Ü İÇİN AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİS CEZASI İSTENDİ

Saldırıyla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma ise geçtiğimiz günlerde tamamlandı. Hazırlanan iddianamede, PKK’nın sözde üst düzey yöneticileri Cemil Bayık, Duran Kalkan, Fehman Hüseyin ve Salih Müslim’in de yer aldığı 9’u tutuklu 55 şüpheli bulunuyor. İddianamede 43 şüpheli için 37’şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile 7 bin 646 yıl hapis cezası isteniyor. 12 şüpheli hakkında ise farklı hapis cezaları talep ediliyor.

TAK VE PKK’NIN BAĞLANTILI ÖRGÜTLER OLDUĞU SAPTANDI

İddianamede, PKK’nın 2004 yılında örgüt tarafından başlatılacak şiddet eylemlerinin halk tarafından yapıldığı imajını vermek, terör eylemleri sonucunda örgütün yurt içinde ve yurt dışında oluşabilecek tepki ve kötü imajı engellemek amacıyla “TAK” adında yeni bir örgütlenme oluşturulduğunun tespit edildiği belirtildi. İddianamede, Merasim Sokak’ta bombalı saldırı eylemini gerçekleştiren örgüt üyesi Abdulbaki Sömer’in ve Güvenpark’ta gerçekleştirilen terör saldırısını örgüt üyesi Seher Çağla Demir’in gerçekleştirdiği belirtilen eylemlerin TAK üzerinden üstlenildiği ifade edilerek, TAK ve PKK’nın birbiri ile bağlantılı örgütler olduğu ve Seher Çağla Demir’in örgütün silahlı yapılanması HPG içerisinde yer alan özel kuvvetler biriminde görevli olduğunun saptandığı anlatıldı.

SALDIRI 2013 YILINDA TOPRAĞA GÖMÜLEN MÜHİMMATLA YAPILDI

İddianamede, Vahit Ayçil’in 34 HGH 44 plakalı araçla 9 Mart 2016 tarihinde saat 11.48’de Çamlıdere Otoyolu’na giriş yaptığı, saat 16.23’te Akıncı Mürted’den çıkış kaydının bulunduğu belirtildi. Saldırının 13 Mart 2016 tarihinde gerçekleştirildiği göz önünde bulundurulduğunda, şüphelilerden Azamettin ve Sebahattin Karakoç, bomba yapımında kullanılan malzemeleri Çamlıdere’deki Murzi Pağacın mevkiine gömdükten sonra kamera kayıtlarını örgüte aktardı. Şüphelilerden Ayçil ve saldırının failleri Seher Çağla Demir ile Özgür Ünsal, kamera kayıtlarını alarak malzemeleri çıkartıp, daha sonra şüpheli Mehmet Veysi Dolaşan’ın getirmiş olduğu RDX, Amonyumnitrat ve mazot ile bağlantılı şekilde bomba düzeneği oluşturarak 34 HGH 44 plakalı otomobile yükledi. Seher Çağla Demir ve Özgür Ünsal, Kızılay Güvenpark otobüs durakları yakınında bomba yüklü aracı patlattı.

VAHİT A. KIRMIZI BÜLTENLE ARANIYOR

Saldırıyı gerçekleştiren Seher Çağla Demir ve Özgür Ünsal’ı takip ederek organize ettiği ve ardından Şanlıurfa’ya kaçtığı tespit edilen Vahit A.’nın ise yurt dışında bulunduğu tahmin edilerek hakkında kırmızı bülten çıkartıldı.

İddianamede, yapılan soruşturma sonucu saldırıyı firari Vahit A. ile saldırı sırasında ölen Seher Çağla Demir ve Özgür Ünsal’ın PKK/KCK terör örgütünden almış oldukları talimat doğrultusunda gerçekleştirdikleri anlatıldı.

(Caner Ünver / İHA)
Kaynak: İHA