Suriyeli Muhalifler, Humus'un Merkezinden Çekilmek Zorunda Kaldı

Suriye'de muhalifler, Humus ilinin merkezinden çekilmek zorunda kaldı Muhalifler, Esed rejiminin kuşattığı ve son 1 aydır ateşkes ihlallerini yoğunlaştırdığı Vaer semtini boşaltacak Aileleriyle birlikte tahliye edilecek muhalifler, Humus'un kuzey kırsalı, İdlib ya da Cerablus'a gidecek.

Suriye'de muhalifler, Humus ilinin merkezinde, Beşşar Esed rejiminin kuşattığı ve ateşkesi yoğun biçimde ihlal ettiği Vaer semtini boşaltmak zorunda kaldı. Böylece, muhalifler, Humus'un merkezinde kontrol ettikleri son bölgeden de çekilmiş oldu.

Humus'taki AA muhabirlerinin bildirdiğine göre, son 1 aydır rejim güçlerinin ateşkes ihlallerinin odak noktası haline gelen Vaer'de Rusya'nın arabuluculuğunda süren müzakereler sonuçlandı.

Rejim ve askeri muhaliflerin imza attığı anlaşmaya göre, semtten çıkmayı isteyen muhalifler ve aileleri, 1 hafta içinde ayrılmaya başlayacak. Her hafta toplam bin 500 kişinin tahliye edilmesi öngörülüyor. Tahliye edilenler, Humus’un muhaliflerin kontrolündeki kuzey kırsalına, Türkiye sınırındaki İdlib’e veya Fırat Kalkanı Harekatı'nda terör örgütü DEAŞ'tan kurtarılan Cerablus'a gidebilecek.

Tahliyelerin başlamasıyla eş zamanlı olarak, Vaer'deki kuşatma kalkacak. Esed rejimine bağlı kamu kurumları tekrar işbaşı yapacak. Ablukanın kalkmasıyla bölgeye insani yardım girişlerine de izin verilecek.

-Rejime bağlı 'uzlaşı merkezine' başvurulacak

Semtten ayrılmak istemeyenler, rejimin kuracağı 'uzlaşı merkezi'ne başvuracak.

Rejimin, üç ay sürecek olan 'uzlaşı' ve 'durum düzeltme' işlemi sırasında kimsenin keyfi şekilde tutuklanmayacağı sözünü verdiği savunuluyor.

Durum düzeltmesi yaparak rejim kontrolünde yaşamanın önündeki pürüzleri aşanlara bir belge verilecek.

Askerlik hizmetini yerini getirmeyen gençlere 6 ay süre tanındıktan sonra rejim ordusu saflarına katılmaları zorunlu olacak. Humus'ta muhaliflerin elinde kalan son bölgelerden Vaer'de yaklaşık 60 bin sivil, son 3 yıldır Beşşar Esed rejiminin kuşatması altında hayat mücadelesi veriyor.

Rejim, 30 Aralık 2016'da Türkiye ve Rusya'nın garantörlüğünde ilan edilen ateşkese rağmen, Vaer semtindeki yoğun saldırılarına ara vermedi.

Vaer yerel meclisi, geçen hafta yaptığı açıklamada, rejimin şiddetli hava saldırıları sonucu son bir ayda 51 sivilin öldüğünü, 320'sinin yaralandığını bildirmişti.

Beş aydır insani yardım girişine izin verilmeyen Vaer'de halk, elektrik ve suya erişimde de büyük sıkıntı çekiyor. Korku içindeki aileler, yer altına inşa ettikleri sığınaklarda kalıyor.

Muhalifler, rejimin yoğun saldırıları ve baskısı sonucu geçen senenin sonunda Halep'in merkezi ve Ocak ayında da Şam'daki Barada Vadisi'nden çekilmek zorunda kalmıştı.
Kaynak: AA