Suriyeli Mervan Türkiye'de Duyabilecek

Doğuştan işitme engelli Suriyeli 3 yaşındaki Mervan, MKÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesinde gerçekleştirilen ameliyatla iki kulağına takılan 'biyonik kulakla' artık hem duyacak hem de konuşabilecek.

Doğuştan işitme engelli Suriyeli 3 yaşındaki Mervan Zugahi'ye, Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesinde 'biyonik kulak' takıldı.

Suriye'deki iç savaş nedeniyle ailesiyle Türkiye'ye sığınan ve işitme engeli dolayısıyla konuşamayan Mervan Zugahi, MKÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesinde tedaviye alındı.

MKÜ Kulak Burun ve Boğaz Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertap Akoğlu, tedavi süreciyle ilgili yaptığı açıklamada, doğuştan iki kulağı duymayan ve duymadığı için konuşamayan Mervan'a yaklaşık 1,5 saat süren başarılı bir operasyon yapıldığını anlattı. Akoğlu, ameliyatta Mervan'ın iki kulağına halk arasında 'biyonik kulak' olarak bilinen 'Koklear implantasyon' takıldığını ifade etti.

'Koklear implantasyon'un Hatay'da ilk kez tek operasyonla iki kulağa uygulandığını belirten Akoğlu, Mervan'ın önümüzdeki günlerde yapılacak çalışmayla adaptasyon sürecini atlatacağını, daha sonra hem duyup hem de konuşmaya başlayabileceğini bildirdi.

Doğumsal işitme kayıplı hastaların topluma kazandırılmasında ameliyatın başarısı için erken teşhisin gerekli olduğunu vurgulayan Akoğlu, erken teşhis için anne babaların çocuklarını doğumdan hemen sonra ileri tetkik ve tedavinin yapıldığı sağlık kurumlarına götürerek gerekli işitme ve tarama testlerini yaptırmaları gerektiğini belirtti.

Kaynak: AA