Suriyeli Çocuklar, Acılarını Ve Türkiye'ye Minnetlerini Sahneye Taşıdı

Ensar Toplum Merkezinde eğitim gören 30 Suriyeli çocuk, 2 ay önce kurdukları tiyatro grubuyla ülkelerindeki iç savaşta yaşadıkları acıları ve kendilerine kucak açan Türkiye'ye minnetlerini 'Teşekkürler Türkiye' tiyatro oyunuyla anlatıyor Oyunculardan Naif: 'Hiçbir şeyden haberimiz yokken uçaklar geldi bizi vurdu. Tüm ülkeler bize sırtını döndü. Türkiye bizlere kol kanat oldu. Bu oyunu oynarken Türkiye'nin bize yaptığı güzellikleri tekrardan hatırladım' Yönetmen Dede: 'Bu çocukların birçok yakını, aynı oyunda olduğu gibi uçak bombardımanında hayatlarını kaybetmiş. Oyunu hazırlayana kadar çok sıkıntı yaşadık'

ÖZKAN BEYER - Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Ensar Toplum Merkezi bünyesinde eğitim gören Suriyeli çocuklar, kurdukları tiyatro grubuyla iç savaşta yaşadıkları acıları ve kendilerine yardım elini uzatan Türkiye'ye minnetlerini sahneledikleri 'Teşekkürler Türkiye' oyunuyla anlatıyor.

Ülkelerindeki iç savaş nedeniyle aileleriyle Gaziantep'e gelen Suriyeli çocuklar, Ensar Toplum Merkezinde bir yandan eğitim alırken bir yandan da kültürel ve sosyal aktivitelere katılıyor. Yaklaşık 2 ay önce 30 Suriyeli çocuğun katılımıyla kurulan tiyatro grubunun üyeleri de Türkiye'nin sığınmacılara verdiği destekleri sahneledikleri 'Teşekkürler Türkiye' oyununda sergiliyor.

İç savaşın yaşandığı Suriye'de çocuk ve kadınların hayatlarını kaybetmesi ve başta batı olmak üzere pek çok ülkenin sırtını Suriyelilere dönerken Türkiye'nin uzattığı yardım elinin konu edildiği oyunda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sesinden, Sezai Karakoç'un şiirindeki 'Sakın kader deme, kaderin üstünde bir kader vardır' dizesi yankılanıyor.

Merkez Müdürü Salih Açıkgöz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriyeli çocukların oynadıkları tiyatro oyununda ülkelerinde yaşanılanları konu aldıklarını belirtti.

Çocukların savaşta yaşadıklarını sahneye aktardıklarını ifade eden Açıkgöz, 'Bombaların atılması, çocukların toprak altında kalmaları ve Türkiye'nin bu çocuklara ve kadınlara sahip çıkmasını oynadılar. Bu çocuklar, zaten yaşadıklarını tekrar oynadılar. Bu savaşı en güzel anlatan çocuklar ve kadınlardı. Oyunda da bunları gösterdik.' dedi.

Dünya ülkeleri Suriye'ye sırtını döndüğünde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tüm Suriyelilere kucak açtığını dile getiren Açıkgöz, 'Suriyeliler, neyin doğru ya da yanlış olduğunu çok iyi görüyor. Bu yüzden çocuklar da tiyatroyu çok güzel oynadılar. Oyun için bir gece boyunca dekoru hazırlamaya çalıştık. Çocuklar severek ve yaşayarak oynadı. Bizler bu oyunu çeşitli etkinliklerde oynatmayı düşünüyoruz. Oyuncularımız çok doğal oynadı. Çocukların bazıları oynayamadı, yaşadığı acıları tekrar hatırladıkları için gözyaşı içerisinde kaldılar. Bu çocuklarımızda yetenek var, bizler sadece bunu dışarı çıkardık. Türkiye gibi diğer ülkelerin de sorumluluk almaları gerekiyor. Bizler de oyunda bunları anlatmaya çalıştık.' diye konuştu.

- 'Suriye'de devam eden katliamı göstermek istedik'

Oyunun yönetmeni Ensar Toplum Merkezi görevlisi Suriyeli Yahya Dede de Suriye'de yaşadıkları acıyı Türkiye'de unutmaya çalıştıklarını ancak ülkelerinde halen acıların sürdüğü için bunu tiyatroyla insanlara anlatmak istediklerini belirtti.

Öğrencilerin isteği üzerine bir tiyatro grubu kurduklarını aktaran Dede, 'Suriye'deki katliam devam ediyor. Bunu göstermek istedik. Denemelerde birçok öğrencimiz oyundan çekilmek zorunda kaldı. Oyunun provalarında birçok öğrencimiz gözyaşlarına hakim olamadı. Bu çocukların birçok yakını, aynı oyunda olduğu gibi uçak bombardımanında hayatlarını kaybetmiş. Oyunu hazırlayana kadar çok sıkıntı yaşadık.' ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin ve özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendilerine kol kanat olduğunu dile getiren Dede, 'Bizlere kapılarını açtılar. Orada zulümle büyüyen çocuklar artık burada sevgiyle büyüyor. Oyununun sözlerini, Cumhurbaşkanımızın konuşmalarını öğrenciler kendileri seçti. Ona sevgimizi gösterelim istedik.' dedi.

- Oyunu her yerde sahnelemek istiyorlar

Oyunculardan 14 yaşındaki Ule Naif ise Suriye'de korku içerisinde yaşadıklarını ifade ederek, 'Hiçbir şeyden haberimiz yokken uçaklar geldi bizi vurdu. Tüm ülkeler bize sırtını döndü. Türkiye bizlere kol kanat oldu. Ben zaten oyunda Türkiye'yi temsil ettim. Bu oyunu oynarken Türkiye'nin bize yaptığı güzellikleri tekrardan hatırladım. Özellikle Cumhurbaşkanımız Erdoğan'a teşekkür ediyorum. Bizlere sahip çıktı.' dedi.

Suriyeli 12 yaşındaki Sidro Keyto da ülkelerindeki savaşta hiçbir ülkenin kendilerine sahip çıkmadığını belirterek, 'Oynadığımız Teşekkürler Türkiye oyununda bunu anlatmaya çalıştık. İlk kez bir tiyatroda oynuyorum. İmkanımız olursa bu oyunu her yerde sahnelemek istiyoruz.' dedi.
Kaynak: AA