Kolleksiyonerlerin Yeni Gözdesi Tablo-Para Ve Pul

Yüzyıllar öncesine ait yağlı boya tablolardan heykellere, mücevherlerden mobilyalara kadar uzanan geniş eser yelpazesi, düzenlenen müzayede ile satışa sunuldu. Osmanlı ve Avrupa dönemine ait 267 eser arasında 19’uncu yüzyıla ait ceviz ve meşe ağacından yapılmış dolaplı kanepe 35 bin TL ile rekor satışla meraklılarına sunuldu. Gelişen teknolojiye rağmen eski eserlere ilginin arttığını açıklayan Eskidji Müzayede Sorumlularından Zeynel Gülkanat, kolleksiyonerlerin yeni gözdesinin tablo-para ve pul olduğunu açıkladı.

Kolleksiyonerlerin Yeni Gözdesi Tablo-Para Ve Pul
Eskidji Müzayede Evi‘nin Karma Eserler ve Özel Koleksiyonlar Müzayedesi, bu kez Avrupa’nın ve Osmanlı dönemine ait çeşitli objeleri meraklılarının beğenisine sundu. Yenibosna’daki müzayade salonunda gerçekleştirilen satış işlemine alıcılar online, telefon bağlantısı ve salonda bulunarak katılım gösterdi.

Dünya üzerinde tek ürün

267 eserin sergilenerek satışa sunulduğunu açıklayan müzayede sorumlularından Zeynel Gülkanat ürün alımının 1 TL’den 35 bin TL’ye kadar uzandığını açıkladı.

Gülkanat, “Fransa’dan tutunda Almanya - Belçika’ya kadar orta Avrupa’nın birçok yerinden birçok ürün var. Orta Avrupa’da dolaplardan tutun da Belçikalı ünlü ressamların resimlerine kadar geniş bir yelpazede ürünlerimiz var. Aynı zamanda Osmanlı’dan kalan eserlerde bu alanda satışa sunuluyor. Ayet-el Kursi eseri var. Çok özel bir Osmanlı halımız var. Koleksiyonluk Osmanlı gelinliğimiz var. 267 adet ürünümüz var. Osmanlı’dan tutunda orta Avrupa’ya kadar geniş bir yelpazede satışa sunuyoruz. Aslında en önemli parçası Orta Avrupa’dan olan kanepemiz var. Bu kanepe dünya üzerinde belki de bir tanedir. 35 bin TL den satışa çıkacak. Bu da çok uygun bir fiyattır. Hüseyin Gündüz’ün çok güzel Ayet-el Kursi çalışması var. Naci Kalmukoğlu’nun çok güzel eserleri var. İbrahim Balaman’ın çok nadide eserleri var. Bunların hepsi koleksiyonluk ürünlerdir” dedi.



Kolleksiyonerlerin yeni gözdesi tablo-pul-para

Zeynel Gülkanat özellikle geçmiş yıllarda antika mobilyaların rağbet gördüğünü ancak zamanla kolleksiyonerlerin de tercihlerinin değiştiğine dikkat çekti. Gülkanat, “2000’li yıllarda daha değişikti antikalara bir ilgi vardı, şimdi 2017’ye geldik insanların ilgisi tabloya, pula ve paraya yöneldi. Eskiden çok halı satardık. Şimdi çok az satılıyor. Tablo değerini hiç kaybetmedi. Eskiden de değerliydi şimdi de değerli. Mobilyaya biraz değer azaldı. Mobilyayı kimse almak satmak istemiyor. Daha doğrusu satan var alan yok. Ama her zaman tablo tablodur” dedi.



“Geçmişe özlem var”

Müzayedelere de gittikçe artan bir talebin olduğunu hatırlatan Gülkanat bunun sebebini de insanların gelişen teknolojiye rağmen geçmişe duyduğu özlemi olarak yorumladı. Zeynel Gülkanat, “Çok talep var. Bunun için geçmişe özlem diyebiliriz. Artık bunun devamı yok. Tablolar, mobilyalar, halılar birçok ürünü yapan usta sayısı azaldı. Azaldıkça da kıymete bindi. Kıymetli olunca da ancak böyle ürünler koleksiyon müzayedelerinde çıkıyor. Artık antikacılarda da ürün kalmadı. Artık üretim makineler ile sağlanıyor. Ancak biz halen alıyoruz, satıyoruz ve aracılık yapıyoruz. Bu özelliğimizi de inşallah kaybetmeyeceğiz” diye konuştu.

Kaynak: İHA