Mutluluk Veren 5 Besin

Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, muz, balık, süt ve süt ürünleri, çilek ile bitter çikolatanın mutluluk verdiğini söyledi.

Mutluluk Veren 5 Besin
Beslenme ve Diyet Uzmanı Gündüz, yemek ve mutluluk arasında, mutluluk hormonu olarak bilinen ’serotonin’ hormonuna bağlı, bilimsel olarak kanıtlanmış bir ilişki olduğunu belirtti.

Serotonini, ruh hali üzerinde etkili olduğu gibi iştah metabolizmasında da önemli bir rol oynadığını ifade eden Gündüz, “Yapılan araştırmalar serotonin eksikliğinin uykusuzluk, yeme bozukluğu, depresyon, migren ve hatta obeziteyi tetikleyebileceğini gösteriyor. Egzersiz yapmak, güneş ışığından D vitamini almak, stresten uzak durmaya çalışmak gibi tükettiğimiz bazı gıdaların da serotonin hormonunu arttırıyor” dedi.



“Muz, kokusuyla bile mutluluk veriyor”

Mutluluk içeren besinleri de açıklayan Gündüz, muzun kokusuyla bile mutluluk verdiğini kaydetti.

Küçük boy muz ve 1 bardak süt ile kan şekerini dengelediğini ifade eden Gündüz, “Muz, kokusuyla bile mutluluk veren besinler arasında. Bunun yanında yüksek tansiyonun dengelenmesinde ve kalp damar sağlığının korunmasında da olumlu katkı sağladığı bilinen muz, sağlık için tüketilmesi gereken besinlerden biri. Gün içinde küçük boy muz ve 1 bardak süt ile kan şekerini dengeleyecek ve günün daha mutlu geçmesine yardımcı olacak bir ara öğün yapılabilir” diye konuştu.



“Haftada 2-3 gün balık yemek kilo verdirir”

Balığında mutluluk veren besinlerden birisi olduğunu vurgulayan Gündüz, “İçerdiği yüksek omega 3 sayesinde serotonini arttırarak mutluluk veren balık, beyin fonksiyonlarının da düzenli çalışmasına destek oluyor. Öte yandan kötü kolesterol’ün düşmesine, iyi kolesterol yükselmesine katkı sağlıyor. Balık yiyerek kalp-damar sağlığı da korunmuş oluyor. Ayrıca zayıflama programı içerisinde olanlar için haftada 2-3 gün balık tüketmenin kilo vermeye yardımcı olduğu biliniyor” ifadelerini kullandı.

“Süt ve süt ürünleri açlık krizlerini önlüyor”

Süt ve süt ürünleri’nin insanların kendini daha iyi hissetmesini sağladığını kaydeden Gündüz, şöyle devam etti:

“Protein ve kalsiyum kaynağı olan süt ve süt ürünleri yapısı sayesinde özellikle bel çevresindeki yağlanmanın azalmasına, bağırsak dostu özelliği ile hazımsızlık problemi yaşayanlar için sindirime yardımcı oluyor. Ara öğünlerde tüketilecek bir kase yoğurt ve yanında taze meyve, güne daha zinde devam etmeyi sağlıyor. Kan şekerini de dengeleyen süt ve süt ürünlerini ara öğünlerde tüketerek açlık krizlerinin önüne geçmek mümkün olabiliyor.”

“Çilek ve bitter çikolata mutluluk kaynağı”

İçerdiği mineraller açısından zengin olan çilek meyvesininde serotonin hormonu salgılanmasını artırdığını ifade eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, bitter çikolatanında beyinde serotonin seviyelerini arttırarak gün içerisinde kişilerin daha mutlu hissetmesine yardımcı olduğunu belirtti.

Kaynak: İHA