MAYBİR'de Şahin Güven Tazeledi

Muğla İli Arı Yetiştiricileri Birliği 5’inci olağan genel kurulu, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde yapıldı. Genel Kurulda 2 bin 175 arıcı oy kullandı. İki adayın yarıştığı seçimde Bin 308 oy alan Ziya Şahin ve ekibi tekrar güven tazelerken, Hakan Özdemir 886

MAYBİR'de Şahin Güven Tazeledi
C4 sorunu çözülecek

Kongrede konuşan MAYBİR Başkanı Ziya Şahin, “Çam balımızda yıllardan beri süregelen sorunlarımızın ülke çapında yapılan bir bilimsel çalışmayla araştırılıp çözümlenecek olması, ayrıca dünya üretiminde söz sahibi olduğumuz çam balımızın kalite kriterlerinin yine Türkiye tarafından belirlenecek olması son derece mutluluk verici bir noktaya geldiğimizin göstergesidir. Yürütülmekte olan proje ile çam ballarında C4 sorunu çözüme kavuşacaktır. En son Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü ile yaptığımız görüşmelerde 15-20 gün içerisinde sadece çam ballarında mevcut iki yılın C4 sonuçlarının değerlendirileceği bal çalışma grubu toplantısı yapılacaktır. Büyük ihtimalle projenin bitiş yılı olan 2018 yılına kalmadan çam ballarındaki C4 sorunu çözülmüş olacaktır” dedi.

Entegre Bal Dolum Tesisi

Başkan Şahin Menteşe Kafaca Mahallesi yol ayrımında bulunan 4 bin 260 m2’lik arsanın üzerine; 3 katlı ve toplam 6 bin 390 m2 kapalı alana sahip olacak şekilde, üreticilerin talep ve tavsiyeleri göz önünde bulundurularak ve üreticilerin ihtiyaçları doğrultusunda depo, soğuk hava deposu ve entegre bir bal dolum tesisi yapma projemiz bulunduğunu açıkladı.

Şahin, “Projemiz ile ilgili fizibilite ve ön çalışmaları yapılmış olup, ilerleyen dönemde söz konusu projemiz ile ilgili Kalkınma Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve AB kaynaklı birçok ilgili kuruluşa proje hazırlanarak destek arayışlarımız olacaktır” dedi.

Bu projemiz ile ilimiz arıcılarımızın ihtiyaçlarına cevap verecek kalıcı bir eser daha bırakmış olacağız.

Milas’a Şube açılacak

Milas bölgesi arıcılarından gelen yoğun talepler doğrultusunda, Milas, Bodrum ve Yatağan ilçelerinin Milas’a yakın köylerindeki üyelere hizmet vermesi amacıyla Milas’a bir şube açma projesinin bulunduğunu açıklayan Şahin, “Milas’a açılması planlanan şubemiz, bölgede ikamet ederek arıcılık faaliyetini sürdüren yaklaşık Bin 250 arıcımıza hizmet götürmüş olacaktır. Bölgedeki yoğun arıcı sayısı ve bu bölgelerdeki mahallelerinin Muğla merkeze uzak olması bu projenin tarafımızca olumlu bulunmasını sağlayan kriterlerdir. Önümüzdeki günlerde bu projenin hayata geçirilmesi için start vermiş olacağız” dedi.

Sahte Bal ile mücadele devam edecek

MAYBİR ve Merkez Birliğin ortak çalışmaları sonucunda balda barkotlama sistemi oluşturulduğunu açıklayan Şahin, “Ancak uygulamada eksikliklerin olduğu bir gerçektir. Önümüzdeki dönemde arıcımızın ve arının ürettiği balı, diğer sahte ürünlerden ayırma ve bu sahte ürünü üreten kişi ve kurumlarla mücadelemiz artarak devam edecektir. Bakanlığımızla yaptığımız görüşmelerde sahte bal üreten tağşişçi firmaların ruhsatlarının iptalinin yanı sıra, bu firma yetkililerinin de kamu sağlığına karşı işlenmiş suçlar kapsamında yargılanmaları konusunda mevzuatsal çalışmaların yapılması ve yargılanmaları gerektiği hakkında raporlarımızı sunduk. Bin bir zahmetle ürettiğimiz balın sahtekarların ürettiği, ne olduğu belli olmayan tatlandırıcılarla aynı piyasada bulunmaması konusunda sonuna kadar mücadele edeceğiz” dedi.

Arıcılık Araştırma Enstitüsü açılması çalışmaları

Muğla’nın her yıl ülke arıcılarının % 40-50’sinin uğrak yeri olduğunu, bunun da her yıl Muğla’nın yaklaşık olarak 2,5-3 milyon arı kolonisine ev sahipliği yaptığı anlamına geldiğini açıklayan Şahin, “Bu denli arıcılık potansiyelinin yoğun olduğu bir ilde, arı sağlığı ve arı yetiştiriciliği konusunda da ciddi sorunların olması kaçınılmazdır. Ancak arıcılarımız hala, arı hastalıklarında ve arılıklarında karşılaştıkları sorunlarda, köyün en yaşlı arıcısından tavsiyeler almakta, aynı zamanda arılarımızda dedelerimizden veya babalarımızdan kalan yöntemler uygulanmaktadır. Bunun sonucu olarak da, 20 yıllık üretim istatistiklerine baktığımızda, birim kovandan alınan ürün miktarında bir artış sağlayamadığımızı ve ürün çeşitliliğimizi artıramadığımızı görmekteyiz. Bu durum teknik arıcılık uygulamalarını geliştiremediğimiz ve sahaya yansıtamadığımızın bir göstergesidir. Bu sorunları aşmanın yolu ilimize bir Arıcılık Araştırma Enstitüsü açılmasından geçmektedir. İlimizde kurulacak olan Arıcılık Araştırma Enstitüsü arıcılara teknik arıcılık uygulama eğitimleri konusunda rehberlik edecektir. Muğla İlinde açılacak olan bir arıcılık araştırma enstitüsü hem bölge arıcılığına hem de ülke arıcılığına hizmet edecektir. Arıcılık Araştırma Enstitüsü açılması ile ilgili konu Sayın Valimize iletilmiş, kendisi bunu son derece doğru bulmuş ve Muğla’ya bir Arıcılık Araştırma Enstitüsünün şart olduğunu belirtmiştir. Valilik olarak İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne arıcılık araştırma enstitüsünün açılması için gerekli çalışmaların yapılması konusunda talimat verilerek çalışmalar başlatılmıştır. Bu kapsamda birliğimiz, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüz ve Üniversite Arıcılık Bölümü ile çalışmalara hız verilmiştir” dedi.

Kaynak: İHA