'İstediğimiz Kısa Ömürlü Hükümetler Olmasın'

Maliye Bakan Yardımcısı Yavilioğlu: '1960 ile 1980 yılları arasında Türkiye'de hükümetlerin ömrü sadece 1 yıl. 1971 ile 1980 arasında hükümetlerin ömrü 9 aya düşüyor. Böyle bir ülkede ekonomik ve siyasal istikrar olabilir mi?' '1971 ile 1980 yılları arasındaki istikrarsızlıktan dolayı ne kadar çatışmalar olmuştur. Hepiniz okumuşsunuzdur. Birçok insanımız öldü. Ondan sonra darbe. Ondan sonra yargılamalar ve asılmalar. Birisi sağdan birisi soldan. İstediğimiz kısa ömürlü hükümetler Türkiye'de olmasın'

Maliye Bakan Yardımcısı Cengiz Yavilioğlu, '1960 ile 1980 yılları arasında Türkiye'de hükümetlerin ömrü sadece 1 yıl. 1971 ile 1980 arasında hükümetlerin ömrü 9 aya düşüyor. Böyle bir ülkede ekonomik ve siyasal istikrar olabilir mi?' dedi.

Tokat'ta Gaziosmanpaşa Üniversitesinde (GOÜ) düzenlenen 'Anayasa Değişikliği ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi' konulu konferansa katılan Yavilioğlu, Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin, seçimlerin tek hakiminin halk olması için gündeme getirilen bir sistem değişikliği olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanlığı sisteminin kesinlikle rejim değişikliği olmadığını vurgulayan Yavilioğlu, şöyle konuştu:

'Rejim değişikliği yapılıyor' deniliyor. Rejim değişikliği literatürde devlet sistemi değişikliği demektir. Devlet sistemi değişikliği olduğunda aynı zamanda rejim değişikliğinden de bahsedersiniz. Eğer sizin önünüze cumhuriyetten monarşiye, oligarşiye geçmek gibi bir sistem değişikliği olmuş olsaydı o zaman bir rejim değişikliğinden bahsedecektik. Eğer cumhurbaşkanını halk değil de azınlık bir sınıf belirlemiş olsaydı buna bir rejim değişikliği diyebilirdiniz. Türkiye Cumhuriyeti milletiyle ülkesiyle bölünmez, üniter bir devlettir ve bu vasfı asla bir tartışma konusu değildir. Bunun karşısında farklı söylem ve dili doğru bulmuyoruz.'

Bu sisteme ihtiyacın ortaya çıkmasında en önemli nedenlerden birinin siyasi istikrarsızlıklar olduğuna işaret eden Yavilioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Bizde 1 ay 20 günlük hükümetler vardır. İşte 2002 öncesini hatırlayın. Hatta dahası 7 Haziran'ı hatırlayın. Seçimler sonrası hükümet kurulamaması sebebiyle neler yaşandığına şahit sizlersiniz. Hükümet kurulamadı. Koalisyon kurulamadı. Ekonomide yapay kıpırdanmalar. Önünü göremeyen yatırımcılar yatırım yapmadılar. 1960 ile 1980 yılları arasında Türkiye'de hükümetlerin ömrü sadece 1 yıl. 1971 ile 1980 arasında hükümetlerin ömrü 9 aya düşüyor. Böyle bir ülkede ekonomik ve siyasal istikrar olabilir mi? 1971 ile 1980 yılları arasındaki istikrarsızlıktan dolayı ne kadar çatışmalar olmuştur. Hepiniz okumuşsunuzdur. Birçok insanımız öldü. Ondan sonra darbe. Ondan sonra yargılamalar ve asılmalar. Birisi sağdan birisi soldan. İstediğimiz kısa ömürlü hükümetler Türkiye'de olmasın.' dedi.

Konferansı Tokat Valisi Cevdet Can, AK Parti Tokat Milletvekili Celil Göçer, Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, AK Parti Tokat İl Başkanı Metin Polat, İl Genel Meclis Başkanı Adem Dizer, AK Parti Tokat Merkez İlçe Başkanı Ahmet Bay, üniversite personeli, öğrenciler ve vatandaşlar takip etti.

Yavilioğlu, kentteki programı kapsamında Tokat Valiliğini ve Belediye Başkanlığını da ziyaret etti.

Kaynak: AA