Göz Tembelliğinde Erken Tanı Önemli

Op. Dr. Murat Çağlayan, küçük yaşlarda görülen görme bozukluklarının, göz tembelliğine yol açtığını ve erken teşhisin önemli olduğunu belirtti.

Göz Tembelliğinde Erken Tanı Önemli
Gözlerin 7-8 yaşına kadar gelişimini tamamladığını belirten Op. Dr. Murat Çağlayan, şaşılık, yüksek bozukluktaki kırma kusurları, iki göz arasında bulunan 3 numaralık fark, doğuştan gelen katarakt ve aşırı göz kapağı düşüklüklerinin göz tembelliğini tetiklediğini kaydetti.

Kaşkaloğlu Göz Hastanesi Hekimlerinden Op. Dr. Murat Çağlayan, çocukların 3-4 yaşlarında tam olarak görmeye başladıklarını ifade ederek, "Hastalıklar nedeniyle yeteri kadar kullanılmayan göz ise gelişimini tamamlayamaz. Küçük yaştaki çocuklar sağlam gözleriyle görebildikleri için diğer gözdeki bozukluğu da anlayamaz ve ifade edemez. Bu nedenle ebeveynlerin mutlaka 1 yaşından itibaren her yıl çocuklarını düzenli olarak göz muayenesinden geçirmesi gerekiyor. 10 yaşından sonra göz tembelliği hastalığı tedavi edilemez. Göz tembelliği ciddi bir hastalıktır ve yüzde 90’a varan görme kaybına sebep olabilir” diye konuştu.

Tedavinin iki aşamalı uygulandığı bilgisini veren Op. Dr. Murat Çağlayan, şöyle devam etti:

"Göz tembelliğine yol açan şaşılık veya kırma kusurlarının (miyop, hipermetrop, astigmat gibi) tedavisi, ameliyat ve gözlüklerle yapılır. Daha sonra da sağlam göz kapatılarak daha az gören gözün kullanılması ve çalışması sağlanır. Kapatma tedavisi ne kadar erken yapılırsa, başarı şansı da o kadar yükselir."

Çağlayan, ailesinde göz tembelliği görülen çocukların risk altında olduğunu dile getirerek, düzenli kontrolün gerekliliğini bir kez daha vurguladı.
Kaynak: İHA