Eski Kayapınar Belediye Başkanı Aydın Hakkındaki Dava

Terör soruşturması kapsamında, 'silahlı terör örgütüne üye olmak', 'terör örgütü propagandası yapmak' suçlarından tutuklanan ve hakkında dava açılan Diyarbakır'ın eski DBP'li Kayapınar İlçe Belediye Başkanı Aydın'ın yargılanmasına başlandı.

Terör soruşturması kapsamında tutuklanan ve hakkında dava açılan Diyarbakır'ın eski DBP'li Kayapınar İlçe Belediye Başkanı Mehmet Ali Aydın'ın yargılanmasına başlandı.

Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada Aydın ve avukatları hazır bulundu.

Cumhuriyet savcısı mütalaasında, mevcut delil durumu, isnat edilen suçla ilgili somut delillerin bulunması, suçlamaya ilişkin cezasının alt ve üst sınırı ile sanığın tutuklulukta geçirdiği süre dikkate alınarak tutukluluk halinin devamı yönünde görüşünü bildirdi.

Cumhuriyet savcısının tutukluluk halinin devamı yönündeki görüşüne katılmadığını belirten ve üzerine isnat edilen suçlamaları kabul etmeyen Aydın, aynı gün gözaltına alındıktan sonra tahliye edilen eski Yenişehir Belediye Başkanı Selim Kurbanoğlu'nun durumunu emsal göstererek, tahliyesini talep etti.

Talebi değerlendiren mahkeme, Aydın'ın kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin bulunması, delillerin toplanmamış olması ve sanığın tutuklulukla geçirdiği süre dikkate alınarak oy çokluğuyla tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Mahkeme üyesi bir hakim ise Aydın'ın delilleri karartma şüphesi olmadığı gerekçesiyle, tutukluluk halinin devamı yönündeki çoğunluğun kararına muhalefet şerhi koydu.

Ayrıca mahkeme, valiliğe yazı yazılarak, Ceren Kadın Derneği, Kurdi-Der ve Ahmedi Hani Dil Akademisi Derneğinin kanun hükmünde kararname (KHK) kapsamında kapatılan dernekler olup olmadığını ve Kayapınar Belediyesince de söz konusu derneklere hangi tarihte bina tahsisi yapıldığı, belediyeden derneklere mali yardım yapılıp yapılmadığının sorulmasını kararlaştırarak duruşmayı erteledi.

- İstenilen ceza

İddianamede, eski Kayapınar Belediye Başkanı Mehmet Ali Aydın hakkında 'silahlı terör örgütüne üye olmak' ve 'terör örgütü propagandası yapmak' suçlarından 8,5 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası ile mahkumiyeti halinde Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddesinde öngörülen hak yoksunluklarına da hükmedilmesi istendi.

Terör soruşturması kapsamında tutuklanan Aydın, İçişleri Bakanlığınca görevden uzaklaştırılmıştı.
Kaynak: AA