Düden Çayı Çevresindeki Sit Sorunu Çözülüyor

Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Kepez Belediyesi işbirliğiyle Habibler Mahallesi'nde Düden Çayı ve Çevresi Doğal SİT Alanı içinde kalan 600'ye yakın gecekondunun tapu problemi çözüme kavuşturuluyor.

Kepez Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulunun, 1992 yılında sit ilan ettiği 552 hektarlık alanda kalan gecekondu sahiplerinin, 25 yıldır oturdukları evlerinin ne zaman yıkılacağının korkusunu yaşadığı belirtildi.

Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü'nün 2014 yerel seçim çalışması sırasında geldiği mahallede sit alanı bölgesinde tapu problemini çözeceklerinin sözünün verdiği hatırlatılan açıklamada, Tütüncünün, Kepez'de ve Büyükşehirde aynı partiden belediye başkanı olması halinde sorunun daha hızlı çözüleceğini ifade ettiği anımsatıldı.

Açıklamada, Kepez Belediyesinin Büyükşehir Belediyesinin verdiği yetki kapsamında sit alanındaki tapu probleminin çözüldüğü, sit alanındaki gecekondu sahiplerine, sit alanı dışından en yakın bölgeden tapulama yapılacağı bildirildi.

Tapu alan vatandaşların yeni konutlarına taşınmasından sonra sit alanı havzasının gecekondulardan temizleneceği ve daha sonra 552 hektarlık sit arazisinin rekreasyon alanı olarak düzenleneceği vurgulandı.

Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü'nün, Habibler Mahallesi'nde sit alanı bölgesinde bir eve yaptığı ziyarette, müjdeli haberi verdiği aktarıldı.

Açıklamada, Tütüncü'nün şu ifadelerine yer verildi:

'Büyükşehir Belediye Başkanımız Menderes Türel'le bu sorunu çözeceğimize söz vermiştik. Büyükşehirin verdiği yetki kapsamında gecekondu sahiplerine SİT alanı dışında evlerine en yakın bölgeden tapulama yapacağız. Düden Çayı ve Çevresi Doğal SİT Alanı içinde 600 tane ev var. Bunların tapularını vereceğiz. Bölge sakinleri 25 yıldır beklediği tapularına kavuşacak. Tapulama işleminin bitmesi, yeni tapu alınan yerlere ruhsatlı ve iskanlı yapıların yapılarak tamamlanması ve oturanların evlerine taşınmasından sonra sit alanındaki gecekonduları temizleyeceğiz. Sekiz yılık belediye başkanlığımda hiç kimseyi sokağa atmadım. Kimsenin evini yıktırmadım. Evini yıktıracağım insanların evine gelmem. Hepiniz rahat olun. 'Türel'i de beni de seçmeniz halinde sit alanı problemini çözeceğimizi' yerel seçim döneminde söylemiştik. Şimdi çözüyoruz. Biz sözlerimizin arkasındayız, vaatlerimizi yerine getiriyoruz. Şu an tapulamayla ilgili ön hazırlıklar yapılıyor. Mayıs, haziran gibi gecekondu dosyalarınıza istinaden tapulama başlar. 2018 yılı ilk aylarında tapulama süreci biter. Evlerinizin tapularınızı almadan yıkılma tehlikesi yok. Sekiz yılda 20 bine yakın gecekondu yıktık. Ama kimsenin ahını almadık. Tapusunu verdik, boşalttıktan sonra evini yıktık.'

Tapu müjdesiyle mutluluk yaşayan sit mağdurlarının 25 yıllık sorunlarını çözmelerinden dolayı Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'e ve Belediye Başkan Hakan Tütüncü’ye teşekkür ettikleri, Tütüncü'ye ev ziyaretinde AK Parti Kepez İlçe Başkanı Yusuf İşeri'n eşlik ettiği kaydedildi.

Kaynak: AA