Çiftçinin Kredi Borçları Yeniden Yapılandırılıyor

AK Parti Ekonomik İşler Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, 23 Şubat’ta TBMM’de kabul edilen bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına dair kanunun vatandaşlara nefes aldıracağını söyledi.

Çiftçinin Kredi Borçları Yeniden Yapılandırılıyor
Milletvekili Şahin, başta çiftçi borçlarının yeniden yapılandırılması, esnaf ahilik sandığı kurulması ve genel sağlık sigortası konularında yapılan düzenlemelerin toplumun geniş kesimini yakından ilgilendirdiğine dikkat çekti. Kanunla, çiftçilerin 31 Aralık 2016 tarihi itibarıyla Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatiflerine olan borçlarının yeniden yapılandırıldığını bildiren Hüseyin Şahin, buna göre ana borç tutarına uygulanacak yüzde 11 faizin yüzde 5’ini çiftçinin ödeyeceğini, kalanını ise Hazine Müsteşarlığı’nın karşılayacağını söyledi.

Şahin, borcun tek seferde 31 Ekim tarihine kadar ödenmesi durumunda faiz uygulanmayacağını hatırlatarak, kanundan yararlanılması için borçlarla ilgili dava açılmış olmaması ve icra takibi bulunmaması gerektiğine dikkat çekti.

Kanunla, TEDAŞ’ın alacaklarına da yeniden yapılandırma getirdiklerini belirten Hüseyin Şahin, 15 Şubat 2017 tarihi itibarıyla vadesi geldiği halde ödenmemiş olanların asıllarının tamamı ile bu alacaklara bağlı faiz, cezai faiz, gecikme faizi ve gecikme zammı gibi feri alacaklardan vazgeçilmesinin, bunun yerine ana borcun yurtiçi üretici fiyat endeksine göre yeniden yapılandırılmasının öngörüldüğünü kaydetti.

Borcu olanların, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içerisinde Tedaş’a başvurmaları gerektiğini söyleyen Milletvekili Hüseyin Şahin, borcun istenmesi halinde iki aylık dönemler halinde 6, 9, 12 ve 16 taksitte ödenebileceğini açıkladı.

Şahin, "Kanun, geliştirme ve destekleme fonundan kullandırılan fakat kapsama girmeyen vergi borçlarının kolayca ödenebilmesine imkan sağlarken, belediyeler, özel idareler ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca bedeli karşılığında şahıslara devredilen taşınmazlarla ilgili sıkıntılara çözüm olacak. Düzenleme, yurtdışında 6 aydan fazla yaşayan Türk vatandaşları ile ülkemizde yerleşik olmayan vatandaşlara konut satışlarında KDV istisnası getiriyor. Bunların yanı sıra vergisini peşin ödeyenlere yüzde 5 indirim sağlanacak. Damga vergisi kanunu oranları düşürülerek, istisna kapsamı genişletildi. Tapu harçlarında da indirime gidildi. Genel Sağlık Sigortası’nda (GSS) farklı derecelendirmelere verilerek, GSS pirimi herkes için 53 liraya eşitlendi" diye bilgi verdi.
Kaynak: İHA