Burundi'de Şiddet Olayları

Ülkenin farklı bölgelerinde son bir haftada bıçaklı saldırıya uğrayan 5 kişi yaşamını yitirdi.

Burundi'de çıkan şiddet olaylarında beş kişinin öldüğü bildirildi.

Güvenlik yetkilileri, ülkenin çeşitli bölgelerinde son bir haftada beş kişinin bıçaklı saldırıya uğrayarak hayatını kaybettiğini duyurdu.

Öte yandan, SOS İşkence/Burundi adlı sivil toplum kuruluşunun hazırladığı rapora göre, ülkenin orta kesimindeki Mubarazi Nehri'nde hafta sonu, baş ve boyun kısmında darbe izleri tespit edilen eski bir askerin cesedi bulundu. Görgü tanıkları, söz konusu askerin soruşturma açılmadan defnedildiğini ileri sürdü.

Gitaga, Kirundo ve Rumonge bölgelerinde de üç ceset bulunduğu belirtilen raporda, cesetlerin hiçbir araştırma yapılmadan defnedildiği iddia edildi.

Raporda, başkent Bujumbura'da Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza muhaliflerinin yaşadığı mahallelerdeki 25 kişinin gözaltına alındığı da öne sürüldü.

Burundi'de 10 yıldır iktidarda bulunan Nkurunziza'nın, hükümetle silahlı gruplar arasında Ağustos 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'nda yer alan 'Devlet Başkanı'nın yalnızca iki kez seçilebileceğine' ilişkin maddeye rağmen, Nisan 2015'te üçüncü kez devlet başkanlığı için adaylığını açıklamasının ardından ülkede siyasi kriz ve şiddet olayları başlamıştı.

Resmi verilere göre, Burundi'de son 1,5 yıldaki şiddet olaylarında binden fazla kişi yaşamını yitirdi, 300 binden fazla kişi güvenli bölgelere göç etmek zorunda kaldı.

Kaynak: AA