Başkan Karael'den Hollanda Ve Almanya'ya Kınama

Van Demirciler, Tornacılar, Tamirciler Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı İdris Karael; Hollanda ve Almanya’nın sergilediği tavrı kınadı.

Başkan Karael'den Hollanda Ve Almanya'ya Kınama
Açıklamalarda bulunan İdris Karael, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun uçağına iniş izni verilmemesi ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın da Hollanda’da Türkiye Rotterdam Başkonsolosluğuna alınmamasına tepki gösterdi. Karael, “Sözde demokrasinin gücü ve beşiği olduklarını iddia eden AB ülkesi kisvesi altında diğer ülkelerinin içişlerine karışarak; huzursuzluk ve terörü besleyerek demokrasiden ve insan haklarından ne karar uzakta olduklarını tüm dünyaya gösterdiler. Tabi böylece maskeleri de düşmüş oldu. Her iki ülkenin tutumu kabul edilemez. Yaşanan demokrasi ve insan haklarını hiçe sayan Almanya ve Hollanda’nın tutumlarını kınıyorum. Avrupa Konseyi ve NATO üyesi ve AB aday ülke olan Türkiye’nin Dışişleri Bakanının uçuşuna izin verilmemesi temel insan haklarından olan seyahat özgürlüğünü engellemektir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın Hollanda’da Türkiye Rotterdam Başkonsolosluğuna alınmaması, olayın gerilimini iyice arttırarak iki ülke ilişkilerine zarar vermeye yönelik bir yaklaşımdır. Avrupa Birliğinin kurucu üyelerinden olan Hollanda’nın AB görev ve hedefleri ile çelişen, tüm AB değerlerinden uzak bu tutumun izahının yapılması mümkün değildir. Avrupa Birliği Konseyini, Hollanda’nın derhal Türkiye Cumhuriyeti Devletinden özür dilemesi gerekir” dedi.

Türkiye’nin birliği söz konusu olunca bazı ülkelerin asıl amaçlarını ortaya koyduklarını bir kez daha müşahede ettiklerini söyleyen Karael; “Almanya, Hollanda ve bazı ülkeler özellikle 16 Nisan’da yapılacak halk oylamasında ’hayır’ grubunun yanında yer alıyor. Ancak halkımız bu süreçten güçlü çıkacaktır. Ülkemizin güçlenmesini istemeyen kesimler, bu konuda ülke içindeki yandaşlarıyla hareket ediyorlar. Türkiye’nin, Avrupa’nın bir parçası olarak görülmesine rağmen Almanya ve Hollanda’nın ötekileştirici tutumu doğru değil. Türkiye Cumhuriyetinin Rotterdam Başkonsolosluğuna gelen vatandaşlarıyla konuşmasına tahammül edemeyen AB ülkesinin Bakanımızı engellemesi doğru değildir. Türkiye’nin, Avrupa’nın bir parçası olduğunu göz ardı ederek böyle bir tutum sergilemesini kabul edemeyiz. Bu gelişmeler Almanya ve Hollanda’nın insan hakları ve demokrasiden ne kadar uzak olduğunu ortaya koymuştur. Demokrasi ve insan hakları savunucusu olduklarını ileri süren ülkelerin terörü ve teröristi besleyen, koruyan, barındıran ve her türlü desteği vererek ülkelerinin başına bela eden Almanya ve Hollanda’yı şiddetle kınıyoruz. Esnaf ve sanatkârlar olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın, Türkiye Cumhuriyetinin 65. hükümetinin ve devletimizin yanındayız. Türkiye üzerinde büyük oyunlar oynanmak istendiğini bilmemiz gerekir. Ülke olarak inşallah 16 Nisan’a bunlara gerekli cevabı vereceğiz” diye konuştu.

Kaynak: İHA