Bakan Çelik Açıklaması 'Türkiye'nin Avrupa İle Kopuş Yaşamasını İstiyorlar'

AB Bakanı Başmüzakereci Ömer Çelik, Türkiye’nin Avrupalı bazı rakipleri olduğunu, bu rakiplerin bazılarının Türkiye’nin AB sürecindeki krizleri bir kopuşa çevirmek istediğini, Avrupalı olmayan bazı rakiplerin ise Avrupa’daki bazı Türkiye karşıtlarını destekleyici şekilde formüller ürettiğini söyledi.

Medya temsilcileri ile bir araya gelerek gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan AB Bakanı Ömer Çelik, Hollanda’daki yaklaşımların, temel değerlerinden uzak bir Avrupa’nın ne kadar vahşi bir Avrupa’ya dönüşeceğinin bir göstergesi olduğunu söyledi.

Bakan Çelik “Türkiye’nin sınırlarında böyle bir istikrarsızlık varken, aşırı sağcılar üzerinden Avrupa’nın istikrarsızlaştırılmasının milli çıkarlarımız için çok zorlayıcı, tehdit edici olduğunu düşünüyorum. Temel değerlerinden uzak bir Avrupa’nın ne kadar vahşi bir Avrupa’ya dönüşeceğinin bir göstergesidir Hollanda’daki son yaklaşımlar. Değerler Avrupa’sının ayakta durması şeklinde yürüttüğümüz politikanın net bir şekilde daha da güçlü şekilde dillendirilmesi lazım” dedi.

Fransa, Almanya ve Hollanda’da yapılacak seçimleri hatırlatan Bakan Çelik, “Bir bakıma, nasıl bir Avrupa tablosu çıkacağının net bir göstergesi olacak. Burada aşırı sağcıların aşırı yükselmesi gibi bir tablo ortaya çıkarsa bu tabii Avrupa’da geçmişteki kabusun dirilmesi anlamına gelir” diye konuştu.

Hollanda’da yaşanan krize ilişkin ise Bakan Çelik şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye’nin bazı rakipleri var. Bunların bazıları, Türkiye’nin AB sürecindeki krizleri bir kopuşa çevirmek istiyor. Türkiye’nin Avrupalı olmayan bazı rakiplerinin de Avrupa’daki bazı Türkiye karşıtlarını destekleyici şekilde birtakım formüller ürettiğini biliyoruz. Hatta aşırı sağın teslim aldığı bir Avrupa’nın kendi politikaları açısından uygun olabileceğini düşünüyorlar. Dolayısıyla bizim bu krizleri Avrupa’daki aşırı sağ, ırkçı neo-faşistlerin lehine kopuşlara dönüştürmeme hassasiyetimiz var. Aşırı sağcı ve ırkçıların Türkiye’nin Avrupa ile bir kopuş yaşaması şeklinde bir zafer elde etmek istediklerini görüyoruz.”

Mültecilerin geri kabulü anlaşması

Mültecilerin geri kabulü anlaşmasına ilişkin de konuşan Bakan Çelik, Türkiye’nin gayretleri sonucunda Ege Denizinde yaşanan ölümlerin önüne geçildiğini ifade ederek, “Özellikle karadan geçişler konusunda Türkiye bence bu durumu yeniden değerlendirmelidir" ifadelerini kullandı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’nin Hollanda krizine ilişkin yaptığı açıklamanın hatırlatılması üzerine Çelik, “Mogherini bu açıklamasıyla Türkiye’de darbe girişimi olduğu zamanki açıklaması gibi hiçbir karşılığı ve etkisi olmayan ve tamamen yanlış bir açıklama yapmış. Olayı doğru bir şekilde değerlendirmemiş. Birliğin yüksek temsilcisinin sahip olması gereken bir dil değil” diye konuştu.

Kaynak: İHA