Azerbaycanlı Öğrencilere, Türkiye'deki Yükseköğretim Fırsatları Anlatıldı

İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi’nin (İKBU) düzenlediği “Türkiye’de Yükseköğretim Fırsatları” konulu konferansta, uluslararası öğrenciler için Türkiye’nin yükseköğretim fırsatları ve iki ülke arasındaki eğitim iş birlikleri ele alındı.

Açılış toplantısına, Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral, YÖK Üyesi Prof. Dr. Beril Dedeoğlu, İKBU Rektörü Prof.Dr. Çağrı Erhan, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş ve İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Türkiye Maarif Vakfı Mütevelli Heyet Üyesi Doç. Dr. Cihad Demirli, eğitimciler ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Konferansta Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral, Azerbaycan ve Türkiye’nin “bir millet, iki devlet” olduğunu vurgulayarak, Türkiye’nin Azerbaycan’a yönelik siyasetinde bu ilkenin hiçbir zaman unutulmadığını bildirdi. Özoral,”Türkiye Cumhuriyeti olarak Azerbaycan’a ihtiyaç duyduğu her alanda yardım yapmaya devam ediyoruz. Bugün iş birliğimizin en fazla geliştiği alanlardan birini eğitim alanı oluşturmaktadır. Son 25 sene içinde Azerbaycan’dan Türkiye’ye giderek yükseköğretim görmüş olanların sayısı 125 bine ulaşmıştır. Bu sayı, hiç de azımsanmayacak bir sayıdır. Aynı şekilde bugün Türkiye’de eğitim gören Azerbaycanlı öğrenci sayısı da 12 bin 500’ün üzerindedir. Bu sayıda gereksiz yere, temelsiz yere değil. Bunların çok sağlan temelleri var” sözlerine yer verdi.

İKBU Rektörü Prof. Dr. Çağrı Erhan, dünyada çok az iki ülkenin Türkiye ve Azerbaycan kadar birbirlerinin gencine eğitim imkanı sağladığını, bunun da arkasında çok güçlü bir liderlik ve siyasi iradenin durduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Erhan, ”O güçlü temeller üzerine ilerleyen tarihlerde her iki ülkede yönetime gelen vizyon sahibi yöneticiler taş üstüne taş koyarak bu güçlü mimariyi inşa ettiler. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Türkiye’ye verdiği önemi yakından müşahede ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın aynı şekilde Türkiye ve Azerbaycan üniversiteleri arasındaki iş birliğinin gelişmesine çok büyük önem verdiğini gözlüyoruz. Her iki liderde çeyrek asır evvel atılan temeller üzerine inşa edilen bu güçlü binayı daha da yükseğe taşımayı arzu ediyorlar. Aynı kaderi paylaşan iki devlet Türkiye ve Azerbaycan bundan sonra sonsuza dek aynı geleceğe doğru birlikte ilerleyecektir. Burada da en büyük görev bilimsel alanda gelişmenin ana motoru olan üniversitelere düşüyor” ifadelerini kullandı.

Azerbaycan ve Türkiye üniversiteleri arasında iş birliği artıyor

Toplantıya, 500’ün üzerinde öğrencinin katıldığını vurgulayan İKBU Rektörü Prof. Dr. Çağrı Erhan, “Azerbaycan’da okumakta olan lise son sınıf öğrencilerine Türkiye Üniversitelerini tanıtacak bir toplantı düzenledik. Buraya 500 üzerinde lise öğrencisi, Türkiye’de okumak, yüksek lisans, doktora yapmak isteyen üniversite mezunu katıldı.

Bu toplantıdan önce Azerbaycan’ın önde gelen 11 üniversitesi ile birlikte Sayın Bakü Büyükelçimiz Erkan Özoral’ın ev sahipliğinde bir araya geldik. Onlarla toplantı yapma imkanı bulduk, ikili işbirliği anlaşmaları imzaladık. Bugün kurmuş olduğumuz bu işbirliği mekanizması bundan sonra da periyodik olarak devam edecek. Türkiye’de ve Azerbaycan’da sadece bugün toplantıda olan rektörlerimizle değil başka üniversite rektörlerimizin katılımıyla sık sık bir araya gelerek, hem öğrenci değişimi hem de öğretim üyesi değişimi, hem ortak projelere müracaat konusunda iş birliği yapmayı arzu ediyoruz. 12 bin 500 öğrenci Türkiye’de okumasına rağmen Azerbaycan’da hala Türkiye’deki üniversitelerde yüz binlerce genç var. Bu gençlerin Türkiye’deki üniversitelerde eğitim alması kadar, bizlerin de buralara gelip buradaki üniversitelerin kazanımlarından, deneyimlerinden faydalanmamız gerekiyor. Hem Azerbaycan üniversitelerinde bu arzuyu, hevesi hem de Türkiye’deki üniversitelerde aynı heyecanı görmekten büyük bir mutluluk duydum” şeklinde konuştu.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Üyesi Prof. Dr. Beril Dedeoğlu, 2002’de 16 bin olan yabancı öğrenci sayısının bu sene 88 bine çıktığını bildirerek, “Türkiye’de yükseköğretime olan talep her sene artıyor. Bu talep, Türkiye’nin tercih edilebilir bir ülke olduğunu gösteriyor” ifadelerine yer verdi. YÖK Üyesi Prof. Dr. Beril Dedeoğlu,”Türkiye’deki YÖK’ün plan, stratejileri ve beklentileri hakkında bilgi vermek için geldim. Bu çerçevede öğrencilerimizin bilgilendirilmesini amaçladık. Azerbaycan’daki Üniversitelerin rektörleriyle tanışma fırsatı buldum. Karşılıklı ilişkilerin geliştirilmesi için kısa zamanda bazı proje önerileri oldu. Sadece bu haliyle bile benim açımdan yeterli olduğunu düşünüyorum. Diğer kurumların da öğrenci, öğretim üyesi değişimleri konusunda yüz yüze gelerek çözüm üretmelerine katkı sağlayacak bir toplantı olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

Öğrenci değişimi bakımından da Azerbaycan’ın ön planda olduğunu söyleyen İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, ”Türkiye’de şu anda en fazla Azerbaycanlı öğrenci bizim üniversitemizde, 1000’e yakın. Biz bundan çok mutluyuz çünkü, Azerbaycan-Türkiye dostluğu dediğiniz zaman bu dostluğun sürekliliğini sağlayacak olan eğitim iş birliğidir. Bu açıdan bugünkü toplantının çok önemli olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Mehmet Altınbaş Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı ve Altınbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Vakkas Altınbaş, “Bugün buraya Türkiye’deki Üniversitelerle Azerbaycan’daki Üniversiteleri kardeş üniversite ilan edip ve buradaki eğitim konusundaki sorunları görüşmek üzere gelmiş bulunuyoruz. Burada güzel bir ilgiyle karşılaştık. Ankara, İstanbul, Ege ve Kemerburgaz Üniversitesi olarak 4 üniversite buraya geldik. Eğitim konusunu burada tartıştık çok güzel oldu. Altınbaş Holding olarak buna öncülük yaptığımız için mutlu ve gururluyum. Biz her zaman buna destek olacağız” dedi.

Kemerburgaz Üniversitesi tarafından konferansın sonunda yapılan çekilişle Azerbaycan’dan 10 öğrenciye burs verildi.

Kaynak: İHA