SDÜ'de 'Cumhurbaşkanlığı Sistemi' Sempozyumu Düzenlenecek

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Dekanı ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Okçu, 'Uluslararası Perspektiften Cumhurbaşkanlığı Hükümeti Sistemi' sempozyumu düzenleyeceklerini bildirdi.

Prof. Dr. Okçu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Almanya ve Hollanda başta olmak üzere neredeyse Avrupa'nın tamamının referandum sürecinde 'hayır' kampanyasına destek verdiğini veya en azından yakın durduğunu söyledi.

Bu durumun tüm dünyadaki görüşü yansıtmadığını ifade eden Okçu, 'Bu açıdan baktığımızda en azından Müslüman coğrafyada, ülkemizdeki Anayasa değişikliğine bakışın Avrupa'dan farklılaştığına şahit oluyoruz. Bu farkın temelinde neler yatıyor? 'Uluslararası Perspektiften Cumhurbaşkanlığı Hükümeti Sistemi' sempozyumunda katılımcılar bu ve benzeri sorulara özellikle temas edecekler. Şu günlerde yaşanan sıcak tartışmalar açısından da anlamlı bir sempozyum olacağına inanıyorum.' dedi.

Okçu, 13'ta yapılacak etkinlik kapsamında İngiltere'den gelen stratejist Monowar Badrudduza'nın başkanlık sistemini, İslam coğrafyasındaki siyasi liderlerin rolü ve sorumlulukları açısından değerlendireceğini, Hintli gazeteci Pervez Bilgrami'nin de başkanlık sisteminin sağlayacağı ülke içi siyasi istikrarın Türkiye'nin dünyadaki liderliği açısından anlamını tartışacağını belirtti.

Katılımcılardan Azerbaycanlı gazeteci Agil Alesger'in Türkiye'nin komşuları açısından Cumhurbaşkanlığı Hükümeti sisteminin anlam ve önemini ele alacağını ifade eden Okçu, 'Yeni Akit gazetesi köşe yazarı Ayhan Demir ise Balkan coğrafyasından başkanlık örnekleri ile referandum sürecini ele alacak. Son olarak, Al Jazeera Balkanlar temsilcisi Bosna Hersek'ten Osman Softic başkanlık sisteminin Turkiye'nin stratejik coğrafi çevresi açısından anlamı üzerinde konuşacak. Musul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmed Alhamd ise ülkemizdeki anayasa değişikliğine yönelik gelişmelere Arap dünyasından bir bakış getirecek. '

Okçu ayrıca TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç ile yine Isparta Milletvekili Sait Yüce'nin sempozyuma konuşmacı olarak katılacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA