Maruni Patriğinden 'Hizbullah, Lübnanlıları Böldü' Çıkışı

Lübnan Maruni Patriği Rai: 'Hizbullah, devletin (Lübnan) ayrışma politikası kararını düşünmeden Suriye'deki savaşa müdahil oldu. Hizbullah'ın bu kararı Lübnanlıları böldü'

Lübnan'da Maruni Kilisesi Patriği Beşara Rai, Hizbullah'ın Suriye'deki savaşa müdahil olma kararının Lübnanlıları böldüğünü söyledi.

Maruni Kilisesi Patriği Rai, katıldığı bir televizyon programında Hizbullah'ın Suriye'deki iç savaşa müdahil olmasını eleştirerek, grubun aldığı bu kararın Lübnanlıları 'utandırdığını ve böldüğünü' ifade etti.

Patrik Rai, Lübnan'ı bölgesel gerilimlerden uzak tutmak için siyasi tarafların geçmişte anlaştığını hatırlatarak, 'Hizbullah, devletin (Lübnan) ayrışma politikası kararını düşünmeden Suriye'deki savaşa müdahil oldu. Hizbullah'ın bu kararı Lübnanlıları böldü. Kimi bunu tamamen desteklerken diğerleri tamamen karşı çıktı.' dedi.

Hizbullah'a yönelik eleştirilerini sürdüren Patrik Rai, 'Hizbullah, Lübnan'ın siyasi yapısının bir parçası. Kabinede, parlamentoda ve idari birimlerde temsil edilen ve silahı olan bir parti. Onlar gibi (Hizbullah), ben de vatandaşım. Ancak ben savunmasızken onlar silahlı. Bu normal değil' şeklinde konuştu.

Lübnan'da 2012 tarihinde siyasi taraflar, Baabda Deklarasyonu diye isimlendirilen ve Lübnan'ı bölgesel ve uluslararası çatışmalardan uzak tutacak anlaşmayı imzalamıştı. 'Lübnan'ın Ayrışma Politikası' olarak da bilinen bu deklarasyona göre Lübnanlı siyasi tarafların, bölgesel gerilim ve krizlerin olumsuz etkilerinden uzak durması gerekiyor. Ancak Hizbullah, Suriye'de 2013'ten bu yana rejim güçleri yanında savaşıyor.
Kaynak: AA