Kocaeli'nde Toplu Açılış Töreni

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (1) 'Uluslararası hukukta büyükelçilikler, konsolosluklar kendi topraklarıdır o ülkelerin. Yani şu anda Hollanda'daki büyükelçilik de konsolosluk da bizim toprağımızdır. Düşünebiliyor musunuz? Kapıyı açmıyorlar. İçeriden konsolosu dışarı çıkartmıyorlar ve Bakanımızı oraya göndermiyorlar' 'Bunu yapan kim? Hollanda. Kim bu? Avrupa Birliği üyesi. Yahu senin her yerin Avrupa Birliği üyesi olsa ne yazar? Sen önce uluslararası hukuku öğren. Demokrasi nedir onu öğren. Yeri geldiği zaman Türkiye'ye demokrasi dersi vermek isteyenler önce bunu öğrenin, bunu' 'Kızlar, ana muhalefetin başındaki zat ne zannediyor biliyor musun? 18 yaşında sadece erkekler girecek parlamentoya, kızların gireceğini bilmiyor. Bak onu da öğrensin. Niye? Bakıyorum hesabı yaparken hep erkekler üzerinden yapıyor. Sorarsan bunlar kadın haklarından da iyi anlarlarmış. Anlamazlar. Bilmezler. İnşallah kızlarımız da erkeklerle beraber genç, 1825 yaş arası parlamento sıralarında yerlerini alacaklar'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, uluslararası hukukta büyükelçiliklerin, konsoloslukların o ülkelerin toprağı olduğunu belirterek, 'Yani şu anda Hollanda'daki büyükelçilik de konsolosluk da bizim toprağımızdır. Düşünebiliyor musunuz? Kapıyı açmıyorlar. İçeriden konsolosu dışarı çıkartmıyorlar ve Bakanımızı oraya göndermiyorlar. Bunu yapan kim? Hollanda. Kim bu? Avrupa Birliği üyesi. Yahu senin her yerin Avrupa Birliği üyesi olsa ne yazar? Sen önce uluslararası hukuku öğren. Demokrasi nedir onu öğren. Yeri geldiği zaman Türkiye'ye demokrasi dersi vermek isteyenler önce bunu öğrenin, bunu.' dedi.

Kocaeli'nde düzenlenen toplu açılış töreninde halka hitap eden Erdoğan, alandaki vatandaşların yoğun tezahüratlarına yönelik, 'Maşallah, bu gençliği parlamentoda görmek istemiyorlar. İsteseler de istemeseler de 18-25 yaş arası gençlik 16 Nisan'dan sonra adım adım parlamentoya hazırlanıyor. Alışacaklar, alışacaklar...' diye karşılık verdi.

Erdoğan, Kocaelililerle bir kez daha özlem gidermenin, kucaklaşmanın memnuniyeti içerisinde olduğunu dile getirerek, 'Geciktik. Zira Diyanet Vakfının bir programındaydık. O programdan sonra orada yine başka programlar oldu. Bundan dolayı geciktik hakkınızı helal edin.' diye konuştu.

Kocaeli ile dostluklarının, muhabbetlerinin çok eskilere, gençlik dönemlerine kadar uzandığını aktaran Erdoğan, bu yüzden Kocaeli'nin nereden nereye geldiğini çok iyi bildiğini söyledi.

Konuşması sık sık tezahüratlarla kesilen Erdoğan, 'Gençler fazla kalmadı 36 gün... Ona göre.' ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremden sonra adeta yeniden inşa edilen Kocaeli'nin yaralarını sarmakla kalmayıp, ekonomide, altyapıda, istihdamda, sosyal ve kültürel faaliyetlerde ulaştığı seviyenin bizzat şahidi olduğunu aktararak, şunları kaydetti:

'Bilhassa son 14 yılda Kocaeli adeta şaha kalktı. Bu şehrimizin gösterdiği başarıda, bakanlarıyla, milletvekilleriyle, belediye başkanlarıyla, valileriyle uyum içinde örnek bir ekip çalışması yürütmesinin büyük bir payı vardır. Bugün de Türkiye'nin Milli Savunma Bakanlığını, Kocaelili bir kardeşimize, sizlerin bir evladına emanet ettik. Milli Savunma Bakanımız, işte bu ekip çalışması bilinciyle hem ülkemize hem de şehrimize hizmet ediyor. 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında, ülkemizin milli savunmasını yeniden yapılandırırken Bakanlığımıza çok önemli görevler verdik. Kuvvet komutanlarımızı, harp okullarımızı, savunma sanayimizi Bakanlığımıza bağladık. Harp okullarımızı, Milli Savunma Üniversitesi altında yeniden yapılandırdık. Yeni yapısıyla 13 Şubat'ta Hava Harp Okulu açılmıştı, yarın da inşallah Kara ve Deniz Harp Okullarımız faaliyete başlayacak.'

- 'Kocaeli bunlara layık'

Türk Silahlı Kuvvetleri için subay, astsubay, sözleşmeli er ve askeri öğrenci olarak 30 bin personel aldıklarına işaret eden Erdoğan, hepsini de Milli Savunma Bakanlığının organize ettiğini dile getirdi.

Erdoğan, diğer yandan Kocaeli'nin gelişmesi, kalkınması, büyümesi bakımından çok önemli projelerin de aksamadan ilerlediğini ifade ederek, Büyük Şehir Belediyesinin tramvay hattı inşaatının sürdüğünü, metro projesiyle ilgili çalışmalara da başlandığını aktardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Kocaeli'nde şehir hastanesi, bin 180 yatak kapasitesiyle abide bir eser olarak yükseliyor. Stadyum bitmek üzere. Kocaeli'ni geleceğe taşıyacak projelerden biri olarak gördüğüm Bilişim Vadisi'nin ilk etabı tamamlanmak üzere. Osman Gazi Köprüsü ve otoyol Körfez kıyısındaki trafiği büyük ölçüde rahatlattı mı? 'Yapamaz diyorlardı.' Yapıldı mı? Biz yaparız. İman öyle bir şeydir ki tekeden bile süt çıkartır, süt. Mesele inanmak, azmetmek.' şeklinde konuştu.

'Geçilen 14 yılda Kocaeli'ne yaptığımız yatırımların tutarı ne biliyor musunuz? 20 milyar/katrilyon.' diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

'Hiçbir zaman Kocaeli'ni aman ha ötelemedik. Çünkü Kocaeli bunlara layıktı. Kocaeli kişi başına düşen milli gelir bakımından ülkemiz ortalamasının epeyce üzerinde bir yer alıyor. Sanayide ve ticarette olduğu gibi, doğal güzellikleriyle de müstesna bir yere sahip Kocaeli, devam eden projelerle çok daha ileri bir seviyeye çıkacaktır. Bugün de Kocaeli'ne elimiz boş gelmedik. Toplam yatırım tutarı ne biliyor musunuz? 1 katrilyon 352 trilyon lira, 286 ayrı eser. Bununla geldik. Kamu yatırımları, belediye hizmetleri, özel sektör vesaire, hepsi. Eğitimde 214 dersliğin, 7 atölyenin, spor ve konferans salonlarının, 300 öğrencilik pansiyonların, Gebze Teknik Üniversite ve bunun Elektronik Mühendisliği binasının, yarı olimpik yüzme havuzunun, İşletme Fakültesi binasının ve Katı Atık Laboratuvarının resmi açılışlarını yapıyoruz. Bunları tek tek kalem kalem saymayacağım. Bunları geçiyorum. Çünkü sizlerle asıl konuşacağım mesele var.'

- 'Senin her yerin Avrupa Birliği üyesi olsa ne yazar?'

'16 Nisan referandumu pek çok konuda bir turnusol kağıdı.' diyerek konuşmasını sürdüren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tezahüratlar üzerine, 'Kızlar, ana muhalefetin başındaki zat ne zannediyor biliyor musun? 18 yaşında sadece erkekler girecek parlamentoya, kızların gireceğini bilmiyor. Bak onu da öğrensin. Niye? Bakıyorum hesabı yaparken hep erkekler üzerinden yapıyor. Sorarsan bunlar kadın haklarından da iyi anlarlarmış. Anlamazlar. Bilmezler. İnşallah kızlarımız da erkeklerle beraber genç, 18-25 yaş arası parlamento sıralarında yerlerini alacaklar.' değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan, dün Hollanda'nın Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'ya yönelik tavrına ilişkin ise şunları kaydetti:

'Dün Hollanda'da yaşanan kepazeliği izlediniz değil mi? Bir yandan Dışişleri Bakanımızın uçağının iniş iznini iptal ediyorlar, diğer taraftan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımızın bir hanım, önünü kesip, yanında maslahatgüzar ve ablası konsolosluk binamıza girmesini engelliyorlar. Uluslararası hukukta büyükelçilikler, konsolosluklar kendi topraklarıdır o ülkelerin. Yani şu anda Hollanda'daki büyükelçilik de konsolosluk da bizim toprağımızdır. Düşünebiliyor musunuz? Kapıyı açmıyorlar. İçeriden konsolosu dışarı çıkartmıyorlar ve Bakanımızı oraya göndermiyorlar. Bunu yapan kim? Hollanda. Kim bu? Avrupa Birliği üyesi. Yahu senin her yerin Avrupa Birliği üyesi olsa ne yazar? Sen önce uluslararası hukuku öğren. Demokrasi nedir onu öğren. Yeri geldiği zaman Türkiye'ye demokrasi dersi vermek isteyenler önce bunu öğrenin, bunu.'

(Sürecek)
Kaynak: AA