Kazım Karabekir Kars'ı Kurtarmayı Öğrenciyken Kafaya Koymuş

Kurtuluş Savaşı komutanlarından Kazım Karabekir'in kızı Timsal Karabekir:'Babam, Kuleli Askeri Lisesi 2. sınıfta okurken '40 yıl Rus zulmünde olan Kars'ı kurtarmak idealimdir' diyordu, daha okul çağlarında Kars'ı kurtaracağını kafaya koymuştu'

Kurtuluş Savaşı komutanlarından Kazım Karabekir'in kızı Timsal Karabekir, 'Babam, Kuleli Askeri Lisesi 2. sınıfta okurken '40 yıl Rus zulmünde olan Kars'ı kurtarmak idealimdir' diyordu, daha okul çağlarında Kars'ı kurtaracağını kafaya koymuştu.'dedi.

Yakutiye Kaymakamlığı ile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce Erzurum'un düşman işgalinden kurtuluşunun 99. yıl dönümü kapsamında, Erzurum Lisesi Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonu'nda program düzenlendi.

Saygı duruşundu bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda Kazım Karabekir Paşa'nın kızı Timsal Karabekir, Kazım Karabekir Vakfı hakkında bilgiler vererek, Kazım Karabekir'in hayatını ve eserlerini anlattı.

Kazım Karabekir'in fotoğraf arşivinden örneklerle katılımcılara sunum yapan Timsal Karabekir, babasının vatan sevdalısı ve askerliğe karşı çok büyük ilgisinin olduğunu söyledi.

Dedesi olan Mehmet Emin'in Mekke'ye Vali Muavini olarak tayin edildiğini, daha sonra ise Kazım Karabekir 11 yaşında iken dedesinin öldüğünü anlatan Timsal Karabekir, şunları söyledi:

'Babam Kazım Karabekir, babasını kaybettikten sonra ailesi ile İstanbul'a döndüğü zaman askeri hayatı şekillenmeye başladı. Babam, Kuleli Askeri Lisesi 2. sınıfta okurken '40 yıl Rus zulmünde olan Kars'ı kurtarmak idealimdir' diyordu, daha okul çağlarında Kars'ı kurtaracağını kafaya koymuştu. Daha sonra Harbiye Harp Akademilerinde eğitimini tamamladı. Okulu birincilikle bitirdiği için Altın Maarif Madalyasına hak kazandı. Kendisine bir hak daha veriliyordu. Bu da okulunda kalıp öğretmenlik yapmasıydı ama onun aklı fikri bir an önce kıtasına dönüp askerlik hayatına başlamaktı.'

Program sonrası Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen de Timsal Karabekir'e oltu taşından takı hediye ederek, Erzurum'a Kazım Karabekir Paşa'nın müze ve heykelinin yaptıracağını söyledi.

Erzurum Emniyet Müdürü Mehmet Arslan da Karabekir'e konuşmasının ardından plaket taktim etti.

Programa, Sekmen ve Arslan'ın yanı sıra Yakutiye Kaymakamı Ahmet Naci Helvacı, İl Jandarma Komutanı Albay Mustafa Çelik, çeşitli kurumların müdürleri, askeri erkan ile öğretmen ve öğrenciler katıldı.
Kaynak: AA