'Kazayla' Hayatta Kaldı

Konya'da bir kişinin, kalbinden çıkan aort damarındaki 10 santimetrelik, her an ölüm riski oluşturan genişleme, yaralı kurtulduğu trafik kazası sonrası tespit edildi Kazaya kadar yaşaması bile 'mucize' olarak değerlendirilen hasta, ölüm riski yüksek 6 saatlik operasyonla sağlığına kavuştu Ameliyatı gerçekleştiren Prof. Dr. Öç: 'Hastayı pimi çekilmiş bir bomba gibi düşünün, yani her an ölebilirdi. Yaşama şansı düşüktü. Bu ameliyatları 55,5 santimlik genişlemelerde yapıyoruz, hastanın damarındaki genişleme 10 santimdi. Olayın ciddiyetini siz düşünün. Geçirdiği kaza bir nevi hastanın hayatını kurtarmış' Özdemir: 'Ömrümün dönüm noktası olan kazayla adeta yaşama yeniden döndüm. Allah hayatımı yeniden bağışladı. Kaza yaptığıma sevinir hale geldim. İkinci hayatımda sigara ve alkol bağımlılığını tamamen terk ediyorum'

METİN BOLAT - Konya'da kalbinden çıkan aort damarındaki 10 santimetrelik ölüm riski oluşturan genişleme yaralı kurtulduğu trafik kazasıyla ortaya çıkan hasta, adeta geçirdiği kaza sayesinde hayatta kaldı.

Rüstem Özdemir (36), kullandığı otomobiliyle 10 Şubat'ta Otogar Kavşağı'nda ağaca çarptı. Kazada nedeniyle vücudunun çeşitli yerlerinde kırıkları olan Özdemir, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine kaldırıldı.

Kendine geldiğinde göğsünün ağrıdığını belirten Özdemir'e tetkikler yapıldı. Kontrollerde herkesi şaşırtan bir tablo ortaya çıktı. Kalbinden çıkan aort damarında her an ölüm riski oluşturan 10 santimetrelik ciddi genişleme tespit edilen Özdemir'in kazaya kadar yaşaması bile 'mucize' olarak değerlendirildi.

Her geçen saniye aleyhine işleyen Rüstem Özdemir, onayı alınarak hastanenin Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Öç ile ekibi tarafından vakit kaybedilmeden ameliyata alındı. Yaklaşık 6 saat süren ameliyat sonrası suni damar takılan Özdemir, sağlığına kavuştu.

Ameliyat sonrası duygularını 'Adeta yeniden doğdum' diyerek ifade eden Özdemir, taburcu edildi.

- 'Yaşama şansı çok düşüktü'

Operasyona ilişkin bilgi veren Prof. Dr. Öç, AA muhabirine, hastada aort damarındaki genişlemenin yanı sıra yırtık da tespit edildiğini söyledi.

Hastanın bugüne kadar damarındaki 10 santimetrelik genişlemeyle yaşamasının ancak 'mucize' olarak değerlendirilebileceğini aktaran Öç, bu durumun sigara kullanımı ve diğer unsurlarla ilgili olduğuna dikkati çekti.

Öç, çok nadir bir vakayla karşılaştıklarını belirterek, şöyle devam etti:

'Aslında bu durum ileri yaşlarda görülüyor. Genç yaşta hiçbir bulgu vermemesi ender görülür. Hasta 'Göğsümde ağrı var' demese bu rahatsızlık ortaya çıkmayacaktı. Kaza yaptığında yaşamını yitirse herkes kazadan öldüğünü düşünecekti. Hastayı pimi çekilmiş bir bomba gibi düşünün, yani her an ölebilirdi. Yaşama şansı düşüktü. Bu ameliyatları 5-5,5 santimlik genişlemelerde yapıyoruz, hastanın damarındaki genişleme 10 santimdi. Olayın ciddiyetini siz düşünün. Geçirdiği kaza bir nevi hastanın hayatını kurtarmış. Ameliyat en yüksek ölüm riski olan operasyon grubundandı. Herkes kalp sağlığına dikkat edip kontrollerini düzenli yaptırmalı.'

- 'Kaza yaptığıma sevinir hale geldim'

Rüstem Özdemir ise kaza sonrası yaşadıklarını rüyaya benzetti. Bugüne kadar hiçbir sağlık problemi bulunmamasına rağmen kazadan sonra hastanede kalp hastası olduğunu öğrendiğini ifade eden Özdemir, şunları kaydetti:

'Başıma böyle bir şey geleceği aklımın ucundan bile geçmezdi. Hatta bugüne kadar hayatta kalmama bile şaşırdılar. Kriz geçirsem kurtulma ihtimalim hiç yokmuş. Şer gibi gördüğümüz olay bizim için hayra dönüştü. Ameliyattan sağ çıkmış olmak bile büyük bir şansmış. Ömrümün dönüm noktası olan kazayla adeta yaşama yeniden döndüm. Allah hayatımı yeniden bağışladı. Kaza yaptığıma sevinir hale geldim. İkinci hayatımda sigara ve alkol bağımlılığını tamamen terk ediyorum.'
Kaynak: AA