Kalkınma Bakanı Elvan, İstanbul'da

Elvan: 'Türkiye'nin siyasi, ekonomik kriz çıkmayacak bir yapıya kavuşması gerekiyor. Cumhuriyet dönemi hükümetlerinin ortalama ömrü 17 ay. 1 yıl 3 aylık, 1 yıl 5 aylık hükümetlerle bu ülkeye nasıl ve ne şekilde katkı sağlayabilirsiniz?'

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye'nin siyasi ve ekonomik kriz çıkmayacak bir yapıya kavuşması gerektiğini belirterek, 'Cumhuriyet dönemi hükümetlerinin ortalama ömrü 17 ay. 1 yıl 3 aylık, 1 yıl 5 aylık hükümetlerle bu ülkeye nasıl ve ne şekilde katkı sağlayabilirsiniz?' dedi.

Elvan, Karamanlılar Derneği tarafından düzenlenen toplantıda, Bağcılar'daki Sivil Toplum Kuruluşları üyeleri ve kanaat önderleriyle bir araya geldi.

Konuşmasında, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni anlatan Elvan, konuya ilişkin yalan yanlış bilgiler verildiğini söyledi.

Elvan, hükümet ve AK Parti olarak millete ve ülkeye verdikleri öneme dikkati çekerek, şöyle devam etti:

'Bu siyasi hareketin nasıl eserler bıraktığını, nasıl hizmet ürettiğini, benden daha iyi biliyorsunuz. Hayatın her alanında cumhuriyetimizin kayıp yıllarını telafi etmek, milletimizi geleceğe hazırlamak için bugüne kadar yapılmayan projeleri yaptık, gerçekleştirilemeyen projeleri teker teker gerçekleştirdik. Millet bize tek başına görev vermişken, güçlü bir hükümet varken bile son 15 yılda kapatma davalarıyla, 367 krizi ile e-muhtıralarla 17-25 Aralık operasyonlarıyla uğraşmak zorunda kaldık.

Her ihanet girişimini, milletimizle birlikte göğüsledik, milli iradeyi bugüne kadar çiğnetmedik, bundan sonra da çiğnetmeyeceğiz. Türkiye'nin siyasi, ekonomik kriz çıkmayacak bir yapıya kavuşması gerekiyor. Cumhuriyet dönemi hükümetlerinin ortalama ömrü 17 ay. 1 yıl 3 aylık, 1 yıl 5 aylık hükümetlerle bu ülkeye nasıl ve ne şekilde katkı sağlayabilirsiniz?'

Bakan Elvan, o dönemlerde ciddi sıkıntılar yaşandığını belirterek, anayasa değişikliğinin neden gerekli olduğu sorularına, 'Bizler bizatihi halkımızın söz sahibi olmasını istiyoruz.' şeklinde yanıt verdi.

- 'Türkiye'nin istikbalini düşünüyoruz'

Yeni sistemin vesayeti tamamen ortadan kaldıracağını dile getiren Elvan, 'Bizim söylediğimiz şey, halk ne derse o olsun. Dünya yeniden dizayn ediliyor, ciddi bir değişim ve dönüşüm yaşanıyor. ABD'de yaşananlar, Rusya'nın yaklaşımı, Çin'in durumu, Orta Asya'da yaşanan sıkıntıları bütün olarak ele aldığımızda, dünyada yeni bir düzenin inşa edildiğini gösteriyor. Böyle bir süreçte güçlü bir liderliğe, güçlü hükümetlere ihtiyacımız var. Eğer biz bugünü düşünseydik, böyle bir anayasa değişikliğine gitmeyi düşünmezdik. Cumhurbaşkanı ile Başbakanımız arasında bir uyum var ama biz bugünü düşünmüyoruz 10-20 yıl sonrasını, Türkiye'nin istikbalini düşünüyoruz. Bu sistemin tek adamlığı ortaya koyduğunu söylüyorlar, 'hadi oradan' diyorum. Tam tersine bu değişiklik kişilerin bireysel davranışlarını, tek adamlığı ortadan kaldıran bir sistemdir.' değerlendirmesinde bulundu.

Lütfi Elvan, yeni sistemde yapılan her işten dolayı Cumhurbaşkanının Meclis'e hesap vereceğini anımsatarak, Cumhurbaşkanına yargı yolunun da açık olduğunu söyledi.

Daha sonra 'Bağcılar Adıyaman Vakfı Gençlik Buluşması', 'Bağcılar STK Başkanları ve Kanaat Önderleri Salon Toplantısı' ve 'Bayburt Kocabayır Derneği Toplantısı'na katılan Elvan, programlarda Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni anlatarak, katılımcıların sorularını yanıtladı.
Kaynak: AA