Hatay'da 1.Ulusal İpek Baharı Festivali Başladı

Samandağ Belediyesi ve Samandağ Kadın Dayanışma Derneği işbirliğiyle hazırlanan 1.Ulusal İpek Baharı Festivali görkemli bir törenle açıldı.

Hatay'da 1.Ulusal İpek Baharı Festivali Başladı
Samandağ Kapalı Spor Salonunda gerçekleşen açılış töreninde konuşan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, ilki yapılan ipek festivalinin Samandağ ve Hatay halkına hayırlı olmasını temenni etti.

Savaş, yola çıkarken huzur ve hizmet sloganı ile yola çıktıklarını belirterek, “Bugün ilkini yaptığımız ipek festivalimizin Samandağ’ımıza ve Hatay’ımıza hayırlı olmasını temenni ediyorum. Yola çıkarken iki önemli slogan ile yola çıkmıştık. Bir tanesi önce huzur demiştik şehrimizde, bölgemizde. İkincisi ise hizmet demiştik. Ama güncellenen deyimle üçüncüyü söylemek zorundayız. Üçüncü de maalesef ekonomi diyoruz. Çünkü 3 yıl önce yola çıktığımızda bu iki kavram bizim için çok önemliydi. Ama gelinen süreçte ekonomi özellikle Suriye ve Ortadoğu’daki hadiselerden sonra ihracatın durma noktasına gelmesi, lojistik sektörümüzün, Turizm sektörümüzün , tarımımızın, esnafımızın gittikçe sığlaşan ekonomisi üçüncü faktörü ön plana çıkardı. Bunun için de tarihi, kültürü, medeniyetin öncülüğünü yapan Hatay’ın bu gibi kültürel faaliyetleri yapması Hatay’ımızı tanıtması, Hatay’ımızdaki zenginlikleri dünya ile paylaşması sonuç itibariyle turizme katkı sağlaması gerekir” dedi.

Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir ise, Samandağ Belediyesinin kadın odaklı projeler ürettiğini söyledi.



Nehir, 150 yıl öncesine kadar Samandağ’ın dut bahçeleri diye anıldığını kaydederek, “Bu festival fikri mutfakta bir elekten geçti. Önce dedi ki acaba unutulmaya yüz tutmuş ipekçiliği, dokuma işini yeniden hayat bulabilecek, istihdama katkı yaratabilecek zemine getirebilir miyiz diye bir kafa yorduk. Kadın odaklı projeler üretiliyor zaten Samandağ Belediyesinin böyle bir geçmişi var. Ama burada da ipek eller üzerinden yürüyen bir proje ile bir ucunda Halk Eğitim Müdürlüğümüzün, bir ucunda İŞKUR İl Müdürlüğümüzün bir ucunda da belediyemizin olduğu 25 kadınımızın çalıştığı bir mutfak çalışmasıydı doğrusu. Dut bahçeleri ile anılır Samandağ. Burada 100, 120, 130, 150 yıl önceki hikayelere dönülürse geçmişte ipek yarışmaları yapılırdı. Bir ucu Halep’te bir ucu Batıayaz köyünde, Kapısuyu’nda yerleşim alanlarında bu tarz üretimden kaynaklı yarışmalar yapılırdı ve burada o ürünlerden nem alan bölgelerdi. Öyle bir şey yağalım ki bu yeniden ipek meselesini, dut ekim işini bir ucunda belediye olsun yeniden diriltelim. Kendi evlerinde küçük üretimler yaparak kendi ekonomilerine, kendi bütçelerine bir katkısı olsun istemiştik. Bir çoğunuz hatırlayacaktır 14 Mart Hariri Edar ipeğin bereketi, ipeğin dayanışması zaten kültürümüzde olan bu dayanışma kültürünü bir daha ortaklaştıralım, yeniden bir daha hayat bulsun istedik” kelimelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının moda tasarımcısı Hüseyin Küçük’ün ipek kumaştan hazırladığı defile sergilendi. Fuara gelen vatandaşlara sütlaç ikram edildi. Türkiye’nin çeşitli yerlerinden ipek üreticilerinin katıldığı festivalde, Zakkum ve Kardeş Türküler konser verecek. Ayrıca moda tasarımcıları Bahar Korçan ve Hüseyin Küçük de atölye çalışmaları ile festivalde yer alıyor.

Festivale, CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Köse, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, CHP Hatay İl Başkanı Mehmet Mansuroğlu ve vatandaşlar katıldı.

Kaynak: İHA