Gaziantep'te Meyve Sineğinin Yeri Bir Türü Keşfedildi

GAÜN Biyoloji Bölümünden Doç. Dr. Murat Kütük tarafından keşfedilen sineğe, bu alanda uzman bilim adamlarından Amnon Freidberg'in adından yola çıkarak 'Terellia freidbergi'in adı verildi Kütük: 'Meyve sinekleri, dünyada yaklaşık 5 bin türü olan bir grup. Ülkemizde de oldukça yaygındır meyve sinekleri ama bu türü Gaziantep'te ilk defa ismiyle biz tanımladık'

ZUHAL UZUNDERE KOCALAR - Gaziantep'te, biyolojik çeşitlilik alanında çalışma yapan akademisyenler tarafından, meyve sineğinin yeni bir türü keşfedildi.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Murat Kütük ve ekibi tarafından kırsalda yürütülen çalışmalar kapsamında, dünyada yaklaşık 5 bin türü olan meyve sineklerinin bir çeşidi daha tanımlandı.

Keşfedilen meyve sineğine bu alanda uzman bilim adamlarından Amnon Freidberg'in adından yola çıkılarak 'Terellia freidbergi' adı verildi.

GAÜN Biyoloji Bölümü Zooloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Murat Kütük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrencilerin eğitimlerinin yanı sıra Gaziantep'in biyolojik çeşitliliğine ilişkin de çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile 2013 yılında imzalanan 4 yıllık protokolle Gaziantep'in biyolojik çeşitliliğini belirlemek için çalışmalar yaptıklarını anlatan Kütük, 'Gaziantep'in Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Çalışması' adlı projenin bu yıl temmuz ayında sona ereceğini belirterek, bu kapsamda yapılan arazi çalışmalarında yeni bir tür de keşfettiklerini kaydetti.

Projeyle, Gaziantep'te yaşadığı belirlenen bitki ve hayvan sayısını bin 800'den 3 binin üzerine taşıdıklarını bildiren Doç. Dr. Kütük, 300'ü böcek, 57'si örümcek, 8'i akrep olmak üzere 365 omurgasız, 312 omurgalı hayvan ve 2 bin 300 bitki ile 200 çeşit mantar tespit edildiğini vurguladı.

Dünyada ilk kez bir böcek türünü de bu çalışma kapsamında keşfettiklerini ifade eden Kütük, böceğe 'Terellia freidbergi' adını verdiklerini kaydetti. Kütük, 'Bu bir meyve sineği türünden bir böcek. Hayvana, dünyada bu alanda bir uzman olan bir bilim adamı Amnon Freidberg'in adını verdik. Yabani otların meyvesi üzerinde beslenen bir tür. Meyve sinekleri, dünyada yaklaşık 5 bin türü olan bir grup. Ülkemizde de oldukça yaygındır meyve sinekleri ama bu türü Gaziantep'te ilk defa ismiyle biz tanımladık.'

Kütük, söz konusu canlıyla ilgili bilgilerin literatüre girdiğini sözlerine ekledi.

- Terellia freidbergi

Gaziantep'in Araban ilçesine bağlı Beydilli köyü ve merkeze bağlı Yıldız köyünde ilk kez tespit edilerek isimlendirilen 'Terellia freidbergi' 4,5-5 milimetre boylarında. Daha çok sarı ve açık yeşil tonlarında bir yapısı bulunan 'Terellia freidbergi'nin kanatları, diğer meyve sineklerinden farklı olarak desensiz bir görünüme sahip.
Kaynak: AA