Fransa'dan Ankara'ya Açıklaması 'Provokasyona Gelmeyin'

Fransız yetkililer, tarafları “sorumlu davranmaya” ve “gereksiz polemiklerden kaçınmaya” davet ederken, Ankara’ya “provokasyonlardan kaçınma” çağrısında bulundu.

Türkiye ile Hollanda arasında yaşanan diplomatik gerilime Fransız yetkililerden ve Cumhurbaşkanlığı adaylarından tepki gecikmedi. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Metz şehrinde Türk halkıyla buluşma toplantısına, kamu düzenine herhangi bir tehdit oluşturmadığı için izin verildiğini açıkladı.

Bakan Ayrault, “Bir dernek Metz şehrinde kapalı bir alanda bir toplantı düzenlemek için girişimlerde bulundu. Bu talep toplanma özgürlüğü kapsamında değerlendirildi. Kamu düzenine tehdit oluşturmayan bir toplantıyı yasaklamak için bir sebep yoktu” dedi.

Fransa’nın gelişmeleri demokratik değerlere bağlı bir hukuk devleti olarak değerlendirdiğini ifade eden yetkililer, tarafları “sorumlu davranmaya” ve “ gereksiz polemiklerden kaçınmaya” davet ederken, Ankara’ya “provokasyonlardan kaçınma” çağrısında bulundu.

Öte yandan, sosyalist hükümetin Almanya’dan sonra Hollanda’da yaşanan miting krizine ilişkin tutumu, ülkede polemiğe neden oldu. Metz’deki toplantıya izin verilmesi kararına, Mayıs ayında düzenlenecek olan Cumhurbaşkanlığı seçiminin sağ eğilimli adaylarından tepki geldi. Cumhuriyetçiler Partisi’nin adayı François Fillon, “Elbetteki Türklerin toplantı talepleri karşısında ortak bir görüş sergilenmeliydi. François Hollande hükümeti Avrupa dayanışmasını bozdu. En yakın müttefiklerimiz olan Almanya ve Hollanda Türk yetkililerin hakaretine uğradılar” dedi.

(Tansu Sarıtay / İHA)
Kaynak: İHA