Canikli Açıklaması Ellerinde Atacakları Bir Barut Kalmadı

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, küresel güçlerin artık atacak barutu kalmadığını belirterek hem siyasi anlamda hem de ekonomik anlamda stoklarını tükettiklerini söyledi.

Canikli Açıklaması Ellerinde Atacakları Bir Barut Kalmadı
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli Trabzon Ticaret Sanayi Odası’nın (TTSO) istihdamın artmasına katkı sağlamak amacıyla düzenlediği, ’İstihdam seferberliği’ konulu toplantıya katıldı.

Toplantıda bir konuşma yapan Canikli, "Kalkınma modellerimizi bütün bölgelerin olabildiğince dengeli bir şekilde geliştirilmesi, istihdam ve üretim potansiyelinin artırılması üzerine inşa etmeye çalışıyoruz. İstihdam kapasitesini sınırlayan en çok faktör engel, Karadeniz Bölgesi’nde var maalesef. Coğrafi şartlar önümüze çıkıyor. Yapacak bir şey yok kolaycılığa da sığınamayız. Bu konuda projeleri hayata geçirmek gerekiyor" dedi.



TRABZON’A MÜJDE VERDİ

Başbakan yardımcısı Nurettin Canikli, Karayolları’nın Deliklitaş mevkiindeki arazisine vurgu yaparak "Arazi sıkıntısı nedeniyle bu arazinin değerlendirilerek üretime ve yatırama katkı sağlar hale getirilmesi meselesi son derece önemli. Bu arazinin bir an önce Trabzon’a, Trabzon ekonomisine katkı sağlaması için tüm çalışmaları gerçekleştireceğiz. Burayı 500 iş yerinin faaliyete geçeceği ve 3 Bin’den fazla istihdamın sağlanacağı bir üretim merkezi haline getireceğiz. Bunu bakanlıklar yoluyla yapacağız" diye konuştu.



"GÜNEY ÇEVRE YOLU KARADENİZ ÇEVRE YOLU HALİNE GELECEK"

Güney Çevre yolu projesinin çok önemli bir proje olduğunu belirten Canikli, "Şehirleri ve yerleşim birimlerimizi zorluyor. Özellikle belli aylarda trafik yoğunluğu artıyor. Günlük hayatı etkiler hale geldi. Bütün Karadeniz’i arkadan ikinci bir yola kavuşturacak bir proje yürütülüyor. Samsun çevre geçişi tamamlandı. Ordu’nun ki bitmek üzere. Kısa süre içerisinde açılacak. Ünye geçişi tamamlandı. Giresun’un devam ediyor. Trabzon’un projesi bitti ihale aşamasına geldi. Her şehrin çevre yolu olarak dizayn ediliyor ama sonradan ufak dokunuşlarla aradaki kalan kısımlar birleştirilerek Karadeniz çevre yolu haline gelecek. Bunlar pahalı projeler yaklaşık 7-8 Milyar civarında bir maliyet ortaya çıkacak ama bunlar artık sorun değil. Arazi şartları zor ama büyük bir bölümü tünellerle geçiliyor. Tünel artık bizim için sıradan oldu. Düz ovada yol yapmak gibi oldu. Trabzon’a konaklamak için ve gezmek için gelen vatandaşlarımız rahat bir şekilde gelecek. Trafik sorunu olmayacak. Turizmi rahatsız edecek bir geçiş yoğunluğu olmayacak" ifadelerini kullandı.

"DÜNYA EKONOMİSİNDE KORUMA EĞİLİMLERİ GİDEREK İVME KAZANACAK"

Ekonomide bazı sıkıntılar yaşadıklarını belirten Canikli, "Bunun bir çok nedeni var. Dünya’da ticaret daralıyor. İhracat azalıyor. Koruma eğilimleri giderek dünya ekonomisinde daha belirgin hale gelmeye başladı.

Dünya ekonomisini tehdit eden çok önemli bir gelişmedir. Trump’ın başkan seçilmesinden sonra da, seçim çalışmaları sırasında söyledikleri hayata geçirilirse koruma eğilimlerinin daha da artarak ivme kazanacağını söylemek mümkün. Avrupa’da da korumu eğilimlerini artıracak şekilde aşırı uç siyasi akımların güç kazanmaya başladığını ve merkeze doğru yerleşmeye başladığını görüyoruz. Son yaşadığımız hadiselerde bunlarında etkisi vardır. Avrupa’da bunu benzer eğilimler güç kazanmaya başladı.

Bizi sıkıntıya sokan ekonomiyi etkileyecek olan kişilerin davranışları Türkiye açısından çok üst seviyede, dışarıdan kaynaklanan hadiseler, içeride çok ciddi terör ile mücadele ediliyor. Yeniden milli mücadele gibi. Dünyanın en kanlı 3 terör örgütüyle mücadele ediyoruz. Avrupa’nın bunlara verdiği destek ortada. Hepsinin ortak özelliği Türkiye’nin toprak bütünlüğünü hedefleyen birlik ve bütünlüğünü ortadan kaldırmayı hedefleyen bu terör örgütlerini dünyanın belli başlı devletlerinin desteğiyle bu hain faaliyetlerine devam ediyorlar. Bölgemizde yaşanan çatışmalarda yanı başımızda. Diğer taraftanda Türkiye’nin refah seviyesini arttırmaya ve büyüme kapasitesini arttırmaya çalışıyoruz. Biz 7 düvele karşı mücadele ediyoruz. Önce güvenliğimizi sağlayalım deme gibi lüksümüz yok" şeklinde konuştu.



"TERÖR ÖRGÜTLERİYLE AMAÇLARINA ULAŞAMAYAN KÜRESEL GÜÇLER SON GÜNLERDE ETE-KEMİĞE BÜRÜNMEYE BAŞLADILAR"

Terör örgütleriyle amaçlarına ulaşamayan küresel güçlerin son günlerde şekillenmeye ete-kemiğe bürünmeye başladığına dikkat çeken Canikli, şunları söyledi:

"Eskiden soyut küresel güç tanımımız vardı ama bugünlerde şekiller, fotoğraflar ortaya çıkmaya başladı.

En son somut örneğini Hollanda’da yaşananlarda görüyoruz. Terör örgütlerini destek veriyorlar. Bazıları diyor ki ’nerede küresel güç?’ işte burada bundan daha ötesi var mı ? Biz Almanya’dan binlerce teröristin iadesini istedik vermediler, vermiyorlar. Düşmanımıza kucak açıyor. Cumhurbaşkanımızın son derece demokratik ve hukuk çerçevesinde talep edilen bir konuşmasına izin vermiyorlar Almanya’da ama terör örgütü başının Alman meydanlarında uzaktan konuşmasına , kin kusmasına müsaade ediliyor. Bu nasıl yorumlanacak ? Nasıl değerlendirilecek ? Küresel güç bu. Son günlerde artık ete-kemiğe bürünmeye başladılar. Eskiden başka söylüyorlardı. Arkadan başka iş ceviriyorlardı. Şimdi her şey ortaya çıktı. Bir ülkenin bakanını ülkeye girişini engelliyorlar. Dışişleri Bakanının uçağının inmesine izin vermiyorlar. Müttefikimiz bir de. 15 Temmuz’a kadar Türkiye’nin bütünlüğüne olan saldırılar sistematik olarak dizayn edildi. Fetullah terör örgütü 40 yıldır bu işler için yetiştirildi, büyütüldü. Olumsuz sonuç beklemiyorlardı. Avrupa’da şaşkınlık söz konusu, ne konuşacaklarını ve ne yapacaklarını bilmiyorlar. Kafaları karıştı. 15 Temmuz’da mutlak başarı bekliyorlardı kendi açılarından, Mısır’da olduğu gibi yönetimin el değiştireceğini tahmin ediyorlardı. Olmayınca şaşırdılar."

"ELLERİNDE ATACAKLARI BİR BARUT KALMADI"

"15 Temmuz’da yapılan saldırının bir benzeri en son 28 Ocak’ta derecelendirme kuruluşu tarafından yapıldı" diyen Canikli "Onu en güçlü son vuruş olarak planladılar ondan sonra artık döviz fiyatlarının tutulamayacağını ve tepe taklak gidileceğini düşündüler. Ama tersi oldu. Her şey kontrol altında, dolar çok dar bir alanda dalgalanıyor. Sağlıklı bir dalgalanma var. Keskin dalgalanmalar yok. Onların da artık ellerinde atacakları bir barut kalmadı. Bütün mermilerini kullandılar. Ekonomik dengeleri bozacak şekilde söyleyecekleri hiç bir söz kalmadı. Artık meydan bizim hep birlikte göreceğiz" dedi.



"ENSELERİNDE BOZA PİŞİRİYORUZ"

Yaşanan dalgalanmalardan ötürü faiz oranlarının arttığını belirten Canikli, "En son 2012 yılında yaşadığımız dalgalanmada 5.5 puan arttı. Kredi faizlerini yansıdı. Bu dalgalanmada hiç faiz artırmadık. Kredi faizlerinde de en ufak bir artış meydana gelmedi. Bankacılık sistemini bıraksaydık, müdahaleleri yapmasaydık faiz puanları artacaktı. Türkiye’de hiç bir banka bunu yapamıyor. Ani müdahale ettiğimiz için sürekli enselerinde tabiri yerindeyse boza pişiriyoruz. Kuralları bozmadan hiç bir yeri sıkıntıyla sokmadan yapıyoruz. Bankaların faiz artırmalarına müsaade etmeyeceğiz. Zaten sıkıntılı günleri geride bıraktık. Çok tehdit unsurları kalmadı" diye konuştu.



"BU SİSTEMLE TÜRKİYE YÜRÜYEMEZ"

Anayasa değişikliği ve Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Canikli sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu meseleyi halletmemiz gerekiyor. Bu sistemle Türkiye yürümez, yürüyemez. Şu anki Anayasa sistemi karmaşık, kavgayı, çatışmayı körükleyen bir sistem. Uygulandığı dönemlere bakıldığında Cumhurbaşkanı ve Başbakanlar arasında hiç kavga eksik olmamış. Sistem bu çatışmayı içinde barındırıyor. Bir işin tamamlanması için aynı yetkiyi hem Cumhurbaşkanı’na hem de Başbakan’a veriyor. Bir iş yeri düşün, orada 2 kişi, 3 kişi olursa çatışma kaçınılmaz kavga kaçınılmaz. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir sistem yok. İlginçtir, Almanya başta olmak üzere Avrupa bu referandum dan ’hayır’ çıkmasını ve mevcut sistemin devam etmesini istiyor. Peki, bu sistem iyiyse uygula Almanya, Hollanda sen uygula ya da diğerleri uygulasın. Dünyanın hiçbir yerinde bu tür sistem yok."

(Gökmen Şahin-Ersen Küçük / İHA)
Kaynak: İHA