Antalya'da İstiklal Marşı'nın Kabulünün 96. Yılı Kutlandı

İstiklal Marşı’nın kabulünün 96’ncı yıl dönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü dolayısıyla Antalya’da anma programı düzenlendi.

Antalya'da İstiklal Marşı'nın Kabulünün 96. Yılı Kutlandı
Antalya Kültür Merkezi’nde (AKM) İstiklal Marşı’nın kabulünün 96’ncı yıl dönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü dolayısıyla anma programı düzenlendi.

Anma programına katılan Vali Münir Karaloğlu, Mehmet Akif Ersoy’un ülkenin, milletin zorluk içerisinde olduğu bir ortamda istiklal Marşına ‘Korkma’ diye başladığını söyledi.

O dönemde milletin cesaret ve motivasyonuna büyük katkı sağladığını belirten Karaloğlu, "Milletimize cesaret verdikten sonra ’arkadaş’ diyerek bütün topluma, bütün gençlere ’arkadaş yurduma alçakları uğratma sakın, siper et gövdeni dursun bu hayasızca akın, doğacaktır sana vaadettiğin günler hakkın, kim bilir belki yarın belki yarından da yakın’ diyerek alçakları ve hayasızları memleketimize uğratmamak için haykırıyordu" dedi.

İstiklal Marşı’nın sadece Kurtuluş Savaşı için yazılmadığını dile getiren Vali Karaloğlu, İstiklal Marşı’nın kıyamete kadar bu toplumun başı derde düştüğünde, müracaat edebileceği bir marş, şiir ve görev metin olduğunu belirtti.



“İstiklal Savaşındaki ruh neyse 15 Temmuz gecesindeki bu milletin takındığı ruh da aynı ruhtur”

15 Temmuz gecesi memlekete yönelik işgal girişiminde bulunulduğunu hatırlatan Karaloğlu, "Bütün toplum ayağa kalkarak tam da Mehmet Akif’in dediği gibi işte namusunu çiğnetmeyecek. 15 Temmuz gecesi bu millet, üzerindeki tişörtüyle, gömleğiyle, elindeki bayrağıyla, tankın, topun, F16’nın, helikopterlerin karşısına geçti. İstiklal Savaşındaki ruh neyse 15 Temmuz gecesindeki bu milletin takındığı ruh da aynı ruhtur. Mehmet Akif’in memlekete namahrem elini değdirilmemesi, ezanların susturulmaması, bayrağın indirilmemesi noktasında devam eden mısralarında topluma, gençliğe görev veriyor. Eğer bunların hepsini yaparsanız, eğer hayasızları, ahlaksızları bu memleketten def ederseniz o zaman ’hakkıdır hakka tapan milletimin istiklal’ diyerek istikbalin ve istiklalin Türk toplumunun olacağını öğüt eder" diye konuştu.

İstiklal Marşı’nın sıradan bir şiir veya marş gibi okunmaması gerektiğini söyleyen Antalya Valisi Karaoğlu, İstiklal Marşı’nın her mısrasının anlayarak, kavrayarak ve mısradan görevler çıkarılarak okunmasını gerektiğini dile getirdi.

Konuşmalardan sonra Karaloğlu, resim, şiir ve kompozisyon dalında dereceye giren öğrencilere plaket ve hediye verdi. Anma töreni, öğrencilerin canlandırdığı tiyatro ve 5 yaşındaki Elif Ekin Özkan’ın İstiklal Marşı şiirini okumasıyla sona erdi.
Kaynak: İHA