ABD Ve Kanada Sınır Güvenliğini Görüştü

İki ülkenin İç Güvenlik bakanları, ABD’den Kanada’ya son aylarda artan sınır geçişlerini ele aldı.

OTTAWA – ABD İç Güvenlik Bakanı John Kelly ve Kanadalı mevkidaşı Ralph Goodale, iki ülke arasındaki sınır güvenliğini görüştü.

Bakan Kelly, Kanadalı mevkidaşı Goodale ile Ottawa’da bir araya geldi. Temasları sonrası basının karşısına çıkmayan ABD’li Bakan Kelly’nin ziyaretinin ardından Kanada basınına konuşan Ralph Goodale, görüşmede son aylarda ABD’den Kanada’ya artan sınır geçişlerinin ele alındığını söyledi.

Kelly’nin Kanada’ya geçen ve çoğunluğu ABD Başkanı Donald Trump’ın seyahat yasağı koyduğu 6 ülkenin vatandaşı olan sığınmacılar konusunda belgelerle bilgilendirildiğini anlatan Goodale, ‘’ABD’de yasal olarak yaşayabilmelerine dair belgeleri ve hakları bulunan bu kişilerin çetin kış şartlarında, kar ve fırtına altında yürüyerek sınırı geçip Kanada’ya sığınmaları, ABD’li Bakan Kelly’yi de şaşırttı.’’ diye konuştu.

Görüşmeler sırasında iki ülke arasındaki sınırın daha hassas korunan ama daha iyi çalışır hale getirilmesinin de ele alındığını ifade eden Goodale, ‘’Kanada pasaportu taşıyanların, ABD’ye girişte yaşadığı sorunlar da gündeme geldi. Başbakan Justin Trudeau’nun da talep ettiği gibi Kanada vatandaşlarının ABD seyahatlerinde daha saygın muamele görmelerini istedik.’’ dedi.

ABD İç Güvenlik Bakanı John Kelly’nin ziyaretinin, Trump kabinesinden Kanada’ya bu seviyedeki ilk ziyaret olduğunun altını çizen Goodale, diğer sorunların çözümü için sıkça bir araya gelme konusunda ABD’li mevkidaşı ile hemfikir kaldıklarını söyledi.

Bakan Kelly’nin ziyareti sırasındaki görüşmelere, Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanı Ahmed Hussen de katıldı.

ABD-Kanada sınırının Manitoba ile Quebec eyaletinin olduğu bölgelerde, çetin kış şartlarına rağmen son aylarda artan sınır geçişleri, Kanada gündemini meşgul ediyor. ABD Başkanı Trump’ın göçmenlerle ilgili kararları sonrası başlayan sınır geçişlerinde, dondurucu kışa rağmen vahşi hayatla da mücadele eden sığınmacılara cami, kilise ve belediyelerce insani yardımda bulunuluyor.
Kaynak: AA