'Türk Basınında Suriyeli Sığınmacılar' Paneli

Işık Üniversitesinde düzenlenen 'Türk Basınında Suriyeli Sığınmacılar' panelinde 2011-2015 yılları arasında yayınlanan haber ve köşe yazılarına ilişkin araştırma sonuçları değerlendirildi.

Işık Üniversitesi Maslak Kampüsünde gerçekleştirilen panelde TÜBİTAK desteğiyle yürütülen araştırma sonuçlarının paylaşıldığı oturumlarda Türk basınının Suriyeli sığınmacıları nasıl yansıttığı ele alındı.

Işık Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Müzeyyen Pandır, proje kapsamında 2011-2015 yılları arasında 5 ulusal gazetede yayımlanan haber ve köşe yazılarının incelediğini belirterek, haber fotoğraflarıyla ilgili sunumunda, basında Suriyeli sığınmacıların en çok barınma koşulları, sınır geçişleri ve insani yardım konularıyla görselleştirildiğini anlattı.

Kilis 7 Aralık Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Efe de proje çerçevesinde 2 binden fazla haber ve köşe yazısının analiz edildiğini belirterek, 'Mülteci ve sığınmacı kelimelerinin sık sık birbirlerinin yerine kullanıldığını gördük. Bu nedenle terimlerin hukuki karşılıkları ile medyadaki kullanımları arasında bir uyuşmazlık görülüyor' dedi.

Efe, Suriyeli sığınmacılarla ilgili haberlerde ırkçı bir dilin egemen olmayışının sevindirici olduğunu kaydetti.

Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Alaaddin F. Paksoy ise Türk basınında Suriyeli sığınmacılarla ilgili yayımlanan haber metinleri ve köşe yazılarıyla ilgili istatistiki bilgiler vererek, 'Yüzde 48’i Suriyeli sığınmacılara karşı olumlu bir tavır takınırken, metinlerin yüzde 40’a yakın bir bölümü dengeli, sadece yüzde 12’si olumsuz bir içeriğe sahip.' ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA