TİKA Taşkent Program Koordinatörü Süleyman Kızıltoprak Açıklaması

'TİKA 23 yıldır Türkiye ile Özbekistan arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine hizmet ediyor'.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Taşkent Program Koordinatörü Süleyman Kızıltoprak, TİKA'nın 23 yıldır Türkiye ile Özbekistan arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine hizmet ettiğini söyledi.

Kızıltoprak, Türkiye ile Özbekistan arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 25. yılı dolayısıyla TİKA'nın bu ülkedeki faaliyetini AA muhabirine değerlendirdi.

Türkiye ile ata yurdu olan Özbekistan arasında ortak tarih, medeniyet ve derin köklerin bulunduğunu kaydeden Kızıltoprak, TİKA'nın, Taşkent Büyükelçiliğinden sonra Özbekistan'da faaliyete geçen Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk kurumu olduğuna işaret etti.

Kızıltoprak, 23 yıl boyunca Özbekistan'a çok geniş yelpazede destek verdiklerini, bugün sağlıktan eğitime, tarımdan hayvancılığa, balıkçılıktan ormancılığa, turizmden sanata ve edebiyata kadar birçok alanda projelerin sürdürüldüğünü söyledi.

Süleyman Kızıltoprak, 'TİKA'nın bu ülkedeki çalışma stratejisi Özbekistan'ın kendi imkan ve kabiliyetleriyle yapmakta zorlandığı veya eksiklik hissettiği alanlarda destek vermektir.' diye konuştu.

TİKA'nın Özbekistan'da son 3 yıla kadar her sene ortalama 20, geçen yıl 46 projeyi hayata geçirdiğini dile getiren Kızıltoprak, Başkanlığın 23 yıl boyunca ülkede 700 kadar projeye imza attığını vurguladı.

Türkiye'nin ekonomik açıdan büyümesi ve gelişmesinin TİKA'nın Özbekistan'daki faaliyetlerinin genişlemesine katkıda bulunduğunu dile getiren Kızıltoprak, 'Türk tarafı ata topraklarına hizmet etmenin bahtiyarlığını yaşıyor, aynı zamanda uluslararası alanda tecrübe kazanıyor. Özbekistan tarafı da, dünyada kendini kanıtlayan Türkiye'nin birikim, deneyim ve tecrübelerinden istifade ediyor.' ifadesini kullandı.

- Projeler

Kızıltoprak, TİKA'nın Özbekistan'daki projelerinin yüzde 70'inden fazlasının sağlık alanında gerçekleştirildiğini, bu projeler sayesinde binlerce kişinin tedavi edildiğini dile getirdi.

Geçen yıl Özbekistan Sağlık Bakanlığı ile koordineli çalışan Sağlıklı Evlat Vakfına, 10 adet mobil klinik aracının hibe edildiği, Özbekistan'ın en ücra köşelerine kadar giden mobil kliniklerde bugüne kadar 193 bin kişinin muayeneden geçirildiği belirtildi.

Yine geçen sene başlatılan ve bu yıl tamamlanması planlanan proje çerçevesinde Aral Gölü'nün kurumasıyla büyük bir çevre felaketiyle karşı karşıya olan Harezm'deki Onkoloji ve Üroloji Hastanesine modern tıbbi cihazların hediye edildiği, Taşkent'teki Hematoloji ve Kan Nakil Enstitüsü bünyesinde Kemik İliği Nakil Merkezi kurulmasına tıbbi cihaz desteğinin sağlandığı kaydedildi.

Kızıltoprak, Orta Asya'da benzeri olmayan merkezde bugüne kadar 27 hastaya kemik iliği nakli yapıldığını ve bu kişilerin sağlığına kavuştuğunu söyledi.

Süleyman Kızıltoprak, ayrıca TİKA'nın 2009 yılından bu yana Özbekistan'da yürüttüğü plastik cerrahi ameliyatları çerçevesinde dudak ve damak yarıkları, yanık izleri ve doğum anomalisi bulunan 2 binden fazla çocuğun muayene, 719 çocuğun da ameliyat edildiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA